Menu

Kotlety gryczane

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • kasza gryczana
  • bułka
  • 1 cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • pieprz ,sól
  • majeranek ,pietruszka
  • keczup primavika
  • musztarda primavika

Jak przygotować

Krok po kroku

Ugotować kaszę gryczaną. zeszklić na oleju 1 cebulę pokrojoną w kostkę. namoczyć w wodzie 1 bułkę. do miski wsypać ugotowaną kaszę, dodać wyciśniętą bułkę oraz cebulkę . dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnętego przez praskę. można dodać jedno jajko które niejako "wzmocni" masę. dodajemy przyprawy takie jak pieprz sól odrobinę majeranku ,zieloną natkępietruszki lub suszoną.
wszystko najlepej jest zblendować ale można też po prostu wymeszać masę. gdy masa jest zbyt mokra dosypujemy bułkę tartą
Panierujemy w jajki i bułce tartej i smażymy na oleju.
(wersja 2ga tej samej masy - pieczemy w piekarniku jak pasztet zamiast panierki posypując słodką papryką - piec 30 minut w 180 stopniach )

usmażone kotlety czy tez upieczony pasztet polewamy keczupem lub musztardą Primavika .
Można z smażonych kotletów robić pyszne burgery wegetariańskie z dodatkiem paprykarza czy pasztetów w razowej bulce .

Wykorzystano

Ketchup pikantny BIO Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Ugotować kaszę gryczaną. zeszklić na oleju 1 cebulę pokrojoną w kostkę. namoczyć w wodzie 1 bułkę. do miski wsypać ugotowaną kaszę, dodać wyciśniętą bułkę oraz cebulkę . dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnętego przez praskę. można dodać jedno jajko które niejako "wzmocni" masę. dodajemy przyprawy takie jak pieprz sól odrobinę majeranku ,zieloną natkępietruszki lub suszoną.
wszystko najlepej jest zblendować ale można też po prostu wymeszać masę. gdy masa jest zbyt mokra dosypujemy bułkę tartą
Panierujemy w jajki i bułce tartej i smażymy na oleju.
(wersja 2ga tej samej masy - pieczemy w piekarniku jak pasztet zamiast panierki posypując słodką papryką - piec 30 minut w 180 stopniach )

usmażone kotlety czy tez upieczony pasztet polewamy keczupem lub musztardą Primavika .
Można z smażonych kotletów robić pyszne burgery wegetariańskie z dodatkiem paprykarza czy pasztetów w razowej bulce .