Menu

Kostka malinowo-czekoladowa z kokosem

Przepis z bloga: savoryorsweet.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • spód: 150 g orzechów nerkowca (ok. 1 szklanka, namoczonych), 100 g daktyli (ok. ¾ szklanki, namoczonych), 75 g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków (ok. 3 łyżki), 40 g kakao (ok. 4 łyżki), 50 g wiórków kokosowych (ok. ½ szklanki)
  • masa malinowa: 75 g orzechów nerkowca (ok ½ szklanki, namoczonych), 250 g malin (ok. 2 szklanki, świeżych lub mrożonych) , 180 g wiórków kokosowych (ok. 2 szklanki), 17 5g syropu z agawy (ok. ½ szklanki), 50 g nasion chia (ok 5 łyżek)
  • górna warstwa: 150 g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków (ok 6 łyżek), 50 g kakao (ok 5 łyżek), 125 g syropu z agawy (ok ⅓ szklanki)
  • dekoracja: wiórki kokosowe

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód: Nerkowce i daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia umieść wszystkie pozostałe składniki na spód w misie blendera i zblenduj na jednolitą i dość klejącą masę. Kwadratową formę 21x21cm wyłóż papierem do pieczenia (będzie się łatwiej wyjmowało ciasto) i umieść powstałą masę na dnie formy oraz dokładnie ugnieć i wyrównaj.

Masa malinowa: Namoczone przez noc nerkowce umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami na malinową masę i zblenduj do uzyskania zwartej i w miarę jednolitej konsystencji. Masę wylej na wcześniej wylepioną ciastem blachę i wstaw do zamrażalnika na około 15 minut do stwardnienia

Górna warstwa: Wszystkie składniki na górna warstwę dokładnie zblenduj i następnie wylej ją na wierzch zastygniętej malinowej masy. Udekoruj wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do schłodzenia (najlepiej na noc). Smacznego!

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE 100% orzeszków arachidowych

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Spód: Nerkowce i daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia umieść wszystkie pozostałe składniki na spód w misie blendera i zblenduj na jednolitą i dość klejącą masę. Kwadratową formę 21x21cm wyłóż papierem do pieczenia (będzie się łatwiej wyjmowało ciasto) i umieść powstałą masę na dnie formy oraz dokładnie ugnieć i wyrównaj.

Masa malinowa: Namoczone przez noc nerkowce umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami na malinową masę i zblenduj do uzyskania zwartej i w miarę jednolitej konsystencji. Masę wylej na wcześniej wylepioną ciastem blachę i wstaw do zamrażalnika na około 15 minut do stwardnienia

Górna warstwa: Wszystkie składniki na górna warstwę dokładnie zblenduj i następnie wylej ją na wierzch zastygniętej malinowej masy. Udekoruj wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do schłodzenia (najlepiej na noc). Smacznego!

Inne przepisy od Savory or Sweet?