Menu

Kopytka szpinakowo – pomidorowe

  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 pęczek szpinaku bez łodyg
  • 1 duża cebula
  • Koncentrat pomidorowy Primaeco
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 100g koziego sera
  • sól i pieprz

Jak przygotować

Krok po kroku

Ziemniak mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy je na 6 części. Formujemy z ciasta wałki i kroimy na kawałki. Każdy kawałek przyciskamy lekko widelcem (do powstania lekkich zagłębień). Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok 2-3 minut od czasu wypłynięcia. Po wyjęciu studzimy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy umyty i osuszony szpinak na patelnię. Następnie dodajemy bulion oraz śmietanę. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy kopytka i delikatnie mieszamy aż sos pokryje kopytka. Podajemy udekorowane kawałkami owczego sera.

Wykorzystano

Koncentrat pomidorowy Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Ziemniak mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy je na 6 części. Formujemy z ciasta wałki i kroimy na kawałki. Każdy kawałek przyciskamy lekko widelcem (do powstania lekkich zagłębień). Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok 2-3 minut od czasu wypłynięcia. Po wyjęciu studzimy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy umyty i osuszony szpinak na patelnię. Następnie dodajemy bulion oraz śmietanę. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy kopytka i delikatnie mieszamy aż sos pokryje kopytka. Podajemy udekorowane kawałkami owczego sera.