Menu

Jaglane buraki ze słonecznikiem

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • buraki 2 szt.
  • pestki słonecznika 1 szklanka
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • Buraczki pychotka BIO 3 łyżki
  • rukola 2 garści liści
  • len złocisty 1 łyżka
  • olej roślinny 1/4 szkl.
  • otręby owsiane 3 łyżki
  • sól, pieprz, olej sojowy do smaku

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą do poziomu nasion, odstaw do napęcznienia.
Surowe buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę posiekaj, rukolę potnij na mniejsze kawałki, czosnek przepuść przez praskę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dodaj Buraczki pychotka BIO, otręby oraz olej i dopraw do smaku.
Wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodaj więcej otrąb owsianych lub mąki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.


Wykorzystano

Buraczki Pychotka BIO Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą do poziomu nasion, odstaw do napęcznienia.
Surowe buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę posiekaj, rukolę potnij na mniejsze kawałki, czosnek przepuść przez praskę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dodaj Buraczki pychotka BIO, otręby oraz olej i dopraw do smaku.
Wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodaj więcej otrąb owsianych lub mąki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.


Inne przepisy tego autora