Jabłka obieramy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne, środki wypełniamy masłem migdałowym.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy serek, cukier puder oraz margarynę i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i umieszczamy w formie. (papier do pieczenia wciskamy w blaszkę, by odznaczyły się krawędzie. Następnie przekładamy na stolnicę, wykładamy na niego jedną część ciasta i rozwałkowujemy w granicach zarysowanych krawędzi blaszki. Papier razem z ciastem umieszczamy w formie do pieczenia).
Następnie na cieście w niewielkich odstępach układamy jabłka do góry zaokrągloną częścią,
posypujemy łyżką otrąb lub bułki tartej oraz ew. cynamonem i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) lub 160 stopni z
termoobiegiem na ok. 45-50 minut (jeśli wierzch będzie się szybko rumienił, możemy przykryć
papierem do pieczenia).
Po upieczeniu ciasto ew posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne, środki wypełniamy masłem migdałowym.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy serek, cukier puder oraz margarynę i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i umieszczamy w formie. (papier do pieczenia wciskamy w blaszkę, by odznaczyły się krawędzie. Następnie przekładamy na stolnicę, wykładamy na niego jedną część ciasta i rozwałkowujemy w granicach zarysowanych krawędzi blaszki. Papier razem z ciastem umieszczamy w formie do pieczenia).
Następnie na cieście w niewielkich odstępach układamy jabłka do góry zaokrągloną częścią,
posypujemy łyżką otrąb lub bułki tartej oraz ew. cynamonem i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) lub 160 stopni z
termoobiegiem na ok. 45-50 minut (jeśli wierzch będzie się szybko rumienił, możemy przykryć
papierem do pieczenia).
Po upieczeniu ciasto ew posypujemy cukrem pudrem.