Menu

Indyjska zupa orzechowa

  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 2 marchwie
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 czubate łyżki masła z nerkowców
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chilli
  • szczypta imbiru
  • duża garść orzechów nerkowca
  • 100 g naturalnego brązowego ryżu

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plastry.
2. Cukinię dokładnie szorujemy i kroimy w dość drobną kostkę.
3. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy.
4. Czosnek obieramy i rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub przeduszamy przez praskę.
5. Bulion zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć dodajemy cebulę, czosnek, cukinię i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę gotujemy, dodajemy masło z nerkowców dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści i zagęści zupę. Doprawiamy zestawem przypraw, dodajemy orzechy nerkowca i mieszamy.

6.W międzyczasie ryż gotujemy do miękkości czyli przez ok. 30 minut.

Zupę podajemy na ciepło razem z ryżem. Możemy dla ozdoby na wierzchu położyć jeszcze kilka orzechów nerkowca.

Wykorzystano

Masło z nerkowców prażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plastry.
2. Cukinię dokładnie szorujemy i kroimy w dość drobną kostkę.
3. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy.
4. Czosnek obieramy i rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub przeduszamy przez praskę.
5. Bulion zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć dodajemy cebulę, czosnek, cukinię i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę gotujemy, dodajemy masło z nerkowców dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści i zagęści zupę. Doprawiamy zestawem przypraw, dodajemy orzechy nerkowca i mieszamy.

6.W międzyczasie ryż gotujemy do miękkości czyli przez ok. 30 minut.

Zupę podajemy na ciepło razem z ryżem. Możemy dla ozdoby na wierzchu położyć jeszcze kilka orzechów nerkowca.

Inne przepisy tego autora