Menu

Herbatnikowiec z kajmakiem i bitą śmietaną

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 350 g herbatników petit-beurre
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła migdałowego Primavika
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła 250 g
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 6 łyżeczek agaru
  • starta czekolada do posypania

Jak przygotować

Krok po kroku

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i tak jak budyń ostudzić. Na blaszce 25 cm / 30 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Zimny budyń utrzeć z połową kostki miękkiego masła. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać masło migdałowe Primavika i dobrze razem połączyć. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki. Równomiernie rozsmarować. Na masie budyniowej rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową wyjąć z puszki do miseczki. Dodać połowę miękkiego masła i dokładnie razem wyrobić. Następnie dodać połowę rozpuszczonej żelatyny. Wymieszać. Wyłożyć na herbatnikach. Masę równo rozsmarować i przykryć kolejną warstwą herbatników. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i resztę żelatyny. Wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch posypać startą czekoladą. Najlepiej gorzką. Odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i tak jak budyń ostudzić. Na blaszce 25 cm / 30 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Zimny budyń utrzeć z połową kostki miękkiego masła. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać masło migdałowe Primavika i dobrze razem połączyć. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki. Równomiernie rozsmarować. Na masie budyniowej rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową wyjąć z puszki do miseczki. Dodać połowę miękkiego masła i dokładnie razem wyrobić. Następnie dodać połowę rozpuszczonej żelatyny. Wymieszać. Wyłożyć na herbatnikach. Masę równo rozsmarować i przykryć kolejną warstwą herbatników. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i resztę żelatyny. Wymieszać i wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch posypać startą czekoladą. Najlepiej gorzką. Odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny.