Menu

Gulasz warzywny

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • cieciorka w sosie pomidorowym
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 buraczki ćwikłowe
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże zioła (np. tymianek, lubczyk, pietruszka)
  • papryka suszona (ostra i słodka)
  • sól, pieprz

Jak przygotować

Krok po kroku

Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by woda była na poziomie około 1 cm od dna. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 15 minut. W międzyczasie przygotować marchewkę i ziemniaki, krojąc je w ten sam sposób. Dorzucić do buraczków i w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Po pięciu minutach dołożyć paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę w piórka i fasolkę przekrojoną na pół. Dołożyć około 1- 1,5 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę papryki w proszku (ja dokładam zarówno słodką jak i ostrą, sprawdzi się również harissa) oraz pieprz. Na koniec dorzucić cieciorę w sosie pomidorowym, zgnieciony czosnek, posiekany lubczyk, pietruszkę i tymianek. Dusić około 5 minut. Opcjonalnie zabielić śmietaną. Do gulaszu nadaje się również soja, fasolka w zalewie lub soczewica oraz cukinia, korzeń pietruszki, rzepa.

Wykorzystano

Cieciorka w sosie pomidorowym Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by woda była na poziomie około 1 cm od dna. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 15 minut. W międzyczasie przygotować marchewkę i ziemniaki, krojąc je w ten sam sposób. Dorzucić do buraczków i w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Po pięciu minutach dołożyć paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę w piórka i fasolkę przekrojoną na pół. Dołożyć około 1- 1,5 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę papryki w proszku (ja dokładam zarówno słodką jak i ostrą, sprawdzi się również harissa) oraz pieprz. Na koniec dorzucić cieciorę w sosie pomidorowym, zgnieciony czosnek, posiekany lubczyk, pietruszkę i tymianek. Dusić około 5 minut. Opcjonalnie zabielić śmietaną. Do gulaszu nadaje się również soja, fasolka w zalewie lub soczewica oraz cukinia, korzeń pietruszki, rzepa.