Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by woda była na poziomie około 1 cm od dna. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 15 minut. W międzyczasie przygotować marchewkę i ziemniaki, krojąc je w ten sam sposób. Dorzucić do buraczków i w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Po pięciu minutach dołożyć paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę w piórka i fasolkę przekrojoną na pół. Dołożyć około 1- 1,5 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę papryki w proszku (ja dokładam zarówno słodką jak i ostrą, sprawdzi się również harissa) oraz pieprz. Na koniec dorzucić cieciorę w sosie pomidorowym, zgnieciony czosnek, posiekany lubczyk, pietruszkę i tymianek. Dusić około 5 minut. Opcjonalnie zabielić śmietaną. Do gulaszu nadaje się również soja, fasolka w zalewie lub soczewica oraz cukinia, korzeń pietruszki, rzepa.
Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by woda była na poziomie około 1 cm od dna. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 15 minut. W międzyczasie przygotować marchewkę i ziemniaki, krojąc je w ten sam sposób. Dorzucić do buraczków i w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Po pięciu minutach dołożyć paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę w piórka i fasolkę przekrojoną na pół. Dołożyć około 1- 1,5 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę papryki w proszku (ja dokładam zarówno słodką jak i ostrą, sprawdzi się również harissa) oraz pieprz. Na koniec dorzucić cieciorę w sosie pomidorowym, zgnieciony czosnek, posiekany lubczyk, pietruszkę i tymianek. Dusić około 5 minut. Opcjonalnie zabielić śmietaną. Do gulaszu nadaje się również soja, fasolka w zalewie lub soczewica oraz cukinia, korzeń pietruszki, rzepa.