Menu

Fenkuł zapiekany z sosem z pastą z tahini

  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 fenkuły
  • 4 łyżki tahini naturalnego Primavika
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1/4 cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • szczyota soli

Jak przygotować

Krok po kroku

Myjemy i tniemy w ósemki fenkuły. Zielony koperek zachowujemy do dekoracji. Fenkuła gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Następnie wkłądamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy skropionego oliwą fenkuła kolejne 10 minut.
Przygotowujemy pastę: mieszamy tahini, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól pieprz i paprykę mieloną.
Na fenkuła prosto z pieca, układmay pastę i świeży koperek.
Podajemy na ciepło.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Myjemy i tniemy w ósemki fenkuły. Zielony koperek zachowujemy do dekoracji. Fenkuła gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Następnie wkłądamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy skropionego oliwą fenkuła kolejne 10 minut.
Przygotowujemy pastę: mieszamy tahini, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól pieprz i paprykę mieloną.
Na fenkuła prosto z pieca, układmay pastę i świeży koperek.
Podajemy na ciepło.

Inne przepisy tego autora