Menu

Dynia w wegańskim cieście sezamowym

  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • ok. 250 g dyni pokrojonej w plastry
  • 20 g mąki sojowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka tahini naturalnego
  • łyżka ciemnego syropu z agawy
  • szczypta soli
  • masło ghee do smażenia
  • około 150 ml jogurtu sojowego
  • mleko sojowe do rozrzedzenia masy

Jak przygotować

Krok po kroku

Plastry dyni podlać wodą i dusić około 10 minut pod przykryciem. Gdy zmięknie, zdjąć z patelni. Mąki zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie za gęste, rozrzedzić mlekiem sojowym Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masło. Kawałki dyni zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron około 6 minut. Podawać z dodatkami.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Plastry dyni podlać wodą i dusić około 10 minut pod przykryciem. Gdy zmięknie, zdjąć z patelni. Mąki zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie za gęste, rozrzedzić mlekiem sojowym Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masło. Kawałki dyni zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron około 6 minut. Podawać z dodatkami.

Inne przepisy od Poranek na słodko