Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone i suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Wlać wodę i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
Znów wymieszać ciasto łyżką. Do piekarnika wstawić garnek żaroodporny. Ustawić piekarnik na maks temperaturę i nagrzewać go razem z garnkiem.
Wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
Zdjąć pokrywę i piec chleb przez 10 minut, nakryć garnek folią aluminiową i piec kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Podawać z pasztetem sojowym koperkowym.
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone i suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Wlać wodę i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
Znów wymieszać ciasto łyżką. Do piekarnika wstawić garnek żaroodporny. Ustawić piekarnik na maks temperaturę i nagrzewać go razem z garnkiem.
Wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
Zdjąć pokrywę i piec chleb przez 10 minut, nakryć garnek folią aluminiową i piec kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Podawać z pasztetem sojowym koperkowym.