Menu

Daktyladki

Przepis z bloga: www.cakecaprice.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 150 g suszonych daktyli
  • 100 ml wrzątku
  • 100 g masła laskowego Primavika
  • 70 g ekspandowanej jagły
  • 100 g posiekanych orzechów ziemnych (mogą być też włoskie lub laskowe)
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 40 g oleju kokosowego
  • 30 g syropu z agawy/kokosowego/klonowego/ lub miodu
  • duża szczypta soli
  • dodatkowe przyprawy, które można pominąć: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, chili

Jak przygotować

Krok po kroku

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 1h.
Blendujemy, stawiamy na palnik i maksymalnie odparowujemy (do momentu aż masa zacznie przywierać do dna).
Studzimy.
Do miski wsypujemy jagły, orzechy, kakao i przyprawy. Mieszamy.
Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i puree daktylowe.
Całość mieszamy i formujemy dowolny kształt.
Można obtoczyć w gorzkim kakao.
Chłodzimy.

Wykorzystano

Masło z laskowych prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 1h.
Blendujemy, stawiamy na palnik i maksymalnie odparowujemy (do momentu aż masa zacznie przywierać do dna).
Studzimy.
Do miski wsypujemy jagły, orzechy, kakao i przyprawy. Mieszamy.
Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i puree daktylowe.
Całość mieszamy i formujemy dowolny kształt.
Można obtoczyć w gorzkim kakao.
Chłodzimy.

Inne przepisy od Cake Caprice