Menu

Czekoladowa rozkosz

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Polewa: 180g gorzkiej czekolady, 3 łyżki mleka, 50ml śmietanki kremówki, łyżka masła, łyżka dżemu malinowego
  • 3 łyżki dżemu malinowego, 4 banany
  • Masa orzechowo-waniliowa: 250g masła, 250ml mleka, 70g cukru, 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku bez cukru, 150g masła orzechowego
  • Biszkopt: 40g kakao, 150ml gorącej wody, 130g mąki, 200g cukru, szczypta soli, 15g proszku do pieczenia, ekstrakt waniliowy, 170ml maślanki, 70ml oleju, 2 jajka

Jak przygotować

Krok po kroku

Biszkopt:
Rozpuszczamy kakao w gorącej wodzie i odstawiamy aby ostygło. Do miski wkładamy wszystkie składniki i miksujemy aż się połączą. Dodajemy kakao. Mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 170st i pieczemy ok 30min. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masa orzechowo-waniliowa:
W 50ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka z cukrem zagotować, a następnie dodać wcześniej przygotowany budyń. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ubić masło na gładką masę. Dodać masło orzechowe i budyń i wymieszać delikatnie do połączenia się składników.
Ciasto smarujemy dżemem i układamy na nim przekrojone na pół wzdłuż banany. Pokryć równomiernie masą orzechowo-waniliową i włożyć na 30min do lodówki.
Polewa:
Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy czekoladę. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wlewamy śmietankę, dodajemy masło i dżem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto polewamy polewą i wstawiamy do lodówki na 30min.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Biszkopt:
Rozpuszczamy kakao w gorącej wodzie i odstawiamy aby ostygło. Do miski wkładamy wszystkie składniki i miksujemy aż się połączą. Dodajemy kakao. Mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 170st i pieczemy ok 30min. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masa orzechowo-waniliowa:
W 50ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka z cukrem zagotować, a następnie dodać wcześniej przygotowany budyń. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ubić masło na gładką masę. Dodać masło orzechowe i budyń i wymieszać delikatnie do połączenia się składników.
Ciasto smarujemy dżemem i układamy na nim przekrojone na pół wzdłuż banany. Pokryć równomiernie masą orzechowo-waniliową i włożyć na 30min do lodówki.
Polewa:
Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy czekoladę. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wlewamy śmietankę, dodajemy masło i dżem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto polewamy polewą i wstawiamy do lodówki na 30min.