Owoce umyj i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj je dokładnie w misce razem z ulubionym słodzikiem, sokiem z cytryny, cynamonem i marantą trzcinowatą (ew. mąką ziemniaczaną). Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.
W drugim naczyniu odmierz odpowiednią ilość mąki z brązowego ryżu, dodaj do niej sól, płynny słodzik (syrop z agawy lub syrop klonowy) oraz rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy. Wszystko wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania spójnej, plastycznej, ale nieprzywierającej masy. Gdyby ciasto było zbyt gęste – dodaj do masy łyżkę zimnej wody.
Szklaną formę do tarty (można zastąpić ją zwykłą metalową formą do ciasta) wysmaruj dokładnie resztką płynnego oleju kokosowego. Następnie przełóż ciasto do formy i ugnieć je starannie rękoma na dnie i na brzegach formy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż do formy owoce. Przy użyciu pędzelka wierzch tarty posmaruj jagodą kamczacką Primavera. Na wierzchu tarty ułóż dekoracyjnie kilka borówek lub jeżyn.
Ciasto włóż do piekarnika na 50 minut, po około 20 minutach zakryj je folią aluminiową. Jeśli lubisz słodką tartę, to po upieczeniu możesz położyć na ciasto jeszcze jedną warstewkę jagód kamczackich.
Smacznego!
Owoce umyj i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj je dokładnie w misce razem z ulubionym słodzikiem, sokiem z cytryny, cynamonem i marantą trzcinowatą (ew. mąką ziemniaczaną). Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.
W drugim naczyniu odmierz odpowiednią ilość mąki z brązowego ryżu, dodaj do niej sól, płynny słodzik (syrop z agawy lub syrop klonowy) oraz rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy. Wszystko wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania spójnej, plastycznej, ale nieprzywierającej masy. Gdyby ciasto było zbyt gęste – dodaj do masy łyżkę zimnej wody.
Szklaną formę do tarty (można zastąpić ją zwykłą metalową formą do ciasta) wysmaruj dokładnie resztką płynnego oleju kokosowego. Następnie przełóż ciasto do formy i ugnieć je starannie rękoma na dnie i na brzegach formy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż do formy owoce. Przy użyciu pędzelka wierzch tarty posmaruj jagodą kamczacką Primavera. Na wierzchu tarty ułóż dekoracyjnie kilka borówek lub jeżyn.
Ciasto włóż do piekarnika na 50 minut, po około 20 minutach zakryj je folią aluminiową. Jeśli lubisz słodką tartę, to po upieczeniu możesz położyć na ciasto jeszcze jedną warstewkę jagód kamczackich.
Smacznego!