Menu

Cudnie prosta jesienna owocowa tarta bezglutenowa

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego plus 3 łyżki na wysmarowanie formy
  • 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę brzoskwiń lub nektarynek
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich śliwek
  • 1 opakowanie 250 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 3 łyżki proszku z maranty trzcinowatej (ewentualnie można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego, syropu z agawy, ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • słoiczek jagody kamczackiej Primavika

Jak przygotować

Krok po kroku

Owoce umyj i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj je dokładnie w misce razem z ulubionym słodzikiem, sokiem z cytryny, cynamonem i marantą trzcinowatą (ew. mąką ziemniaczaną). Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.

W drugim naczyniu odmierz odpowiednią ilość mąki z brązowego ryżu, dodaj do niej sól, płynny słodzik (syrop z agawy lub syrop klonowy) oraz rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy. Wszystko wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania spójnej, plastycznej, ale nieprzywierającej masy. Gdyby ciasto było zbyt gęste – dodaj do masy łyżkę zimnej wody.

Szklaną formę do tarty (można zastąpić ją zwykłą metalową formą do ciasta) wysmaruj dokładnie resztką płynnego oleju kokosowego. Następnie przełóż ciasto do formy i ugnieć je starannie rękoma na dnie i na brzegach formy.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż do formy owoce. Przy użyciu pędzelka wierzch tarty posmaruj jagodą kamczacką Primavera. Na wierzchu tarty ułóż dekoracyjnie kilka borówek lub jeżyn.

Ciasto włóż do piekarnika na 50 minut, po około 20 minutach zakryj je folią aluminiową. Jeśli lubisz słodką tartę, to po upieczeniu możesz położyć na ciasto jeszcze jedną warstewkę jagód kamczackich.

Smacznego!

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Owoce umyj i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj je dokładnie w misce razem z ulubionym słodzikiem, sokiem z cytryny, cynamonem i marantą trzcinowatą (ew. mąką ziemniaczaną). Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.

W drugim naczyniu odmierz odpowiednią ilość mąki z brązowego ryżu, dodaj do niej sól, płynny słodzik (syrop z agawy lub syrop klonowy) oraz rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy. Wszystko wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania spójnej, plastycznej, ale nieprzywierającej masy. Gdyby ciasto było zbyt gęste – dodaj do masy łyżkę zimnej wody.

Szklaną formę do tarty (można zastąpić ją zwykłą metalową formą do ciasta) wysmaruj dokładnie resztką płynnego oleju kokosowego. Następnie przełóż ciasto do formy i ugnieć je starannie rękoma na dnie i na brzegach formy.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż do formy owoce. Przy użyciu pędzelka wierzch tarty posmaruj jagodą kamczacką Primavera. Na wierzchu tarty ułóż dekoracyjnie kilka borówek lub jeżyn.

Ciasto włóż do piekarnika na 50 minut, po około 20 minutach zakryj je folią aluminiową. Jeśli lubisz słodką tartę, to po upieczeniu możesz położyć na ciasto jeszcze jedną warstewkę jagód kamczackich.

Smacznego!