Menu
  • Rogalik
  • Rogaliki

Croissanty z pikantnym nadzieniem.

  • Czas: 60
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • opakowanie ciasta na croissanty
  • 200 g fety
  • 3 suszone pomidory
  • łyżka skórki z cytryny
  • 2 łyżki masła sezamowego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki świeżej papryki pokrojonej w kostkę
  • jajko
  • łyżka sezamu

Jak przygotować

Krok po kroku

Serek przekładamy do miski, pomidory należy spróbować jeśli są mocno słone należy je lekko wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w paski. Do serka dodajemy masło sezamowe i rozgniatamy za pomocą widelca. Z wyszorowanej cytryny ocieramy łyżkę skórki i dodajemy do serka, później pieprz i paprykę oraz pomidory. Dokładnie razem mieszamy. Ciasto po wyjęciu z lodówki zostawiamy na 20 min aby zmiękło, a następnie kroimy na sześć części. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do środka tworząc rogaliki.Układamy na blasze, cienkim końcem do spodu aby nam się podczas pieczenia nie rozwinął. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 – 25 minut.

Wykorzystano

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Serek przekładamy do miski, pomidory należy spróbować jeśli są mocno słone należy je lekko wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w paski. Do serka dodajemy masło sezamowe i rozgniatamy za pomocą widelca. Z wyszorowanej cytryny ocieramy łyżkę skórki i dodajemy do serka, później pieprz i paprykę oraz pomidory. Dokładnie razem mieszamy. Ciasto po wyjęciu z lodówki zostawiamy na 20 min aby zmiękło, a następnie kroimy na sześć części. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do środka tworząc rogaliki.Układamy na blasze, cienkim końcem do spodu aby nam się podczas pieczenia nie rozwinął. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 – 25 minut.