Przygotowanie ciasta
Krok 1.
Ciasto snickers - przepis - krok 1 Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C (gór+dół) lub 160 °C (termoobieg).
Składniki suche na ciasto mieszamy w misce, za pomocą łyżki, ze składnikami mokrymi, łącząc całość w jednolitą masę.
Krok 2.
Ciasto snickers - przepis - krok 2 Masę wykładamy równo na dnie blaszki (25 x 35 cm lub 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
Krok 3.
Ciasto snickers - przepis - krok 3 Pieczemy ciasto przez ok. 20-25 minut (blaszka 25 x 35 cm) lub ok. 50 minut (blaszka 23 x 23 cm), do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Krok 4.
Ciasto snickers - przepis - krok 4 Wystudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i kroimy na 2 (z wypieku z blaszki 25 x 35 cm uzyskamy placki o wymiarze 12,5 x 17,5 cm) lub 3 (z wypieku z blaszki 23 x 23 cm uzyskamy placki o wymiarze 23 x 23 cm) placki.
Przygotowanie kremu
Krok 5.
Ciasto snickers - przepis - krok 5 Serek mascarpone mieszamy z masłem orzechowym za pomocą łyżki, do połączenia składników.
Przygotowanie masy krówkowej
Krok 6.
Ciasto snickers - przepis - krok 6 Masę kajmakową łączymy z orzechami ziemnymi w misce, mieszając łyżką.
Przekładanie ciasta
Krok 7.
Ciasto snickers - przepis - krok 7 Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy równo krem z mascarpone i masła orzechowego.
Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Krem z mascarpone i masę krówkową dzielimy na 2 równe części.
Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy pierwszą część kremu.
Krok 8.
Ciasto snickers - przepis - krok 8 Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywamy warstwą masy krówkowej z orzechami ziemnymi. Całość przykrywamy drugim plackiem i delikatnie dociskamy wierzch, wyrównując powierzchnię ciasta.
Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywamy pierwszą częścią masy krówkowej. Przykrywamy drugim plackiem ciasta, powtarzamy czynności z drugą częścią kremu i masy, przykrywamy trzecim plackiem ciasta, delikatnie dociskając.
Dekorowanie polewą
Krok 9.
Ciasto snickers - przepis - krok 9 Wierzch dekorujemy czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Krok 10.
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia. Kiedy kremy zgęstnieją i całość nabierze sztywności, można pokroić.
Przygotowanie ciasta
Krok 1.
Ciasto snickers - przepis - krok 1 Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C (gór+dół) lub 160 °C (termoobieg).
Składniki suche na ciasto mieszamy w misce, za pomocą łyżki, ze składnikami mokrymi, łącząc całość w jednolitą masę.
Krok 2.
Ciasto snickers - przepis - krok 2 Masę wykładamy równo na dnie blaszki (25 x 35 cm lub 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
Krok 3.
Ciasto snickers - przepis - krok 3 Pieczemy ciasto przez ok. 20-25 minut (blaszka 25 x 35 cm) lub ok. 50 minut (blaszka 23 x 23 cm), do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Krok 4.
Ciasto snickers - przepis - krok 4 Wystudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i kroimy na 2 (z wypieku z blaszki 25 x 35 cm uzyskamy placki o wymiarze 12,5 x 17,5 cm) lub 3 (z wypieku z blaszki 23 x 23 cm uzyskamy placki o wymiarze 23 x 23 cm) placki.
Przygotowanie kremu
Krok 5.
Ciasto snickers - przepis - krok 5 Serek mascarpone mieszamy z masłem orzechowym za pomocą łyżki, do połączenia składników.
Przygotowanie masy krówkowej
Krok 6.
Ciasto snickers - przepis - krok 6 Masę kajmakową łączymy z orzechami ziemnymi w misce, mieszając łyżką.
Przekładanie ciasta
Krok 7.
Ciasto snickers - przepis - krok 7 Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy równo krem z mascarpone i masła orzechowego.
Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Krem z mascarpone i masę krówkową dzielimy na 2 równe części.
Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy pierwszą część kremu.
Krok 8.
Ciasto snickers - przepis - krok 8 Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywamy warstwą masy krówkowej z orzechami ziemnymi. Całość przykrywamy drugim plackiem i delikatnie dociskamy wierzch, wyrównując powierzchnię ciasta.
Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywamy pierwszą częścią masy krówkowej. Przykrywamy drugim plackiem ciasta, powtarzamy czynności z drugą częścią kremu i masy, przykrywamy trzecim plackiem ciasta, delikatnie dociskając.
Dekorowanie polewą
Krok 9.
Ciasto snickers - przepis - krok 9 Wierzch dekorujemy czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Krok 10.
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia. Kiedy kremy zgęstnieją i całość nabierze sztywności, można pokroić.