Menu

Ciasto pistacjowe (wegańskie i bezglutenowe)

Przepis z bloga: grochemogarnek.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Spód: 100g migdałów, 4 daktyle, 1 łyżka wody.
  • Masa: 200g nerkowców namoczonych na noc, sok z 1 cytryny, 4 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki masła pistacjowego Primavika, szczypta soli.
  • Forma o średnicy 15 cm

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.
2. Migdały wrzucić do malaksera i zblendować na drobno. Następnie dodać 4 daktyle i wodę, blendować do powstania zwartej masy.
3. Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą, następnie przy pomocy zmoczonych dłoni ugnieść masę migdałowo-daktylową na równy spód. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy.
4. Z nerkowców wylać wodę, wrzucić je do malaksera razem z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Zblendować całość na gładki krem.
5. Do kremu dodać masło pistacjowe i szczyptę soli. Krótko zblendować do połączenia składników.
6. Krem pistacjowy wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
7. Po tym czasie ciasto jest gotowe, smacznego!

Wykorzystano

Masło pistacjowe prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.
2. Migdały wrzucić do malaksera i zblendować na drobno. Następnie dodać 4 daktyle i wodę, blendować do powstania zwartej masy.
3. Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą, następnie przy pomocy zmoczonych dłoni ugnieść masę migdałowo-daktylową na równy spód. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy.
4. Z nerkowców wylać wodę, wrzucić je do malaksera razem z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Zblendować całość na gładki krem.
5. Do kremu dodać masło pistacjowe i szczyptę soli. Krótko zblendować do połączenia składników.
6. Krem pistacjowy wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
7. Po tym czasie ciasto jest gotowe, smacznego!

Inne przepisy od Grochem o Garnek