Menu

Ciasto drożdżowe z masłem migdałowym, dynią i gruszką

Przepis z bloga: wegannerd.blogspot.com
  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 450g mąki 500tki + do posypania blatu, 1 kubek ciepłego mleka roślinnego lub wody 2 łyżki syropu z agawy 30g świeżych drożdży 3 łyżki stołowe oleju lub roztopionej margaryny roślinnej
  • 1 gruszka 1/2 kubka startej dyni 3-4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła migdałowego 2-3 łyżki słodkiego syropu np z agawy

Jak przygotować

Krok po kroku

Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Zostaw ciasto na 10 minut. Następnie pognieć chwilę ciasto i rozwałkuj je na placek grubości około 5-6mm. Słoiczek z masłem migdałowym włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Powinno się delikatnie roztopić. Owoce i dynie zetrzyj na tarce. Równomiernie rozłóż na placku. Posyp obficie cynamonem. Polej masłem migdałowym oraz słodkim syropem. Zawiń w rulon, dokładnie dociśnij rękami by się nie rozwinął. Przygotuj foremkę. U mnie okrągła tortownica o średnicy 25cm. Rulon potnij na kawałki wielkości około 5-8 cm. W zależności od wielkości foremki. Układaj kawałki ciasta zachowując małą odległość między nimi. Przykryj ściereczką. Zostaw na 15-20 minut, np. aż rozgrzejesz piekarnik. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz, aż całość urośnie i nabierze ciepłej, rumianej barwy.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Zostaw ciasto na 10 minut. Następnie pognieć chwilę ciasto i rozwałkuj je na placek grubości około 5-6mm. Słoiczek z masłem migdałowym włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Powinno się delikatnie roztopić. Owoce i dynie zetrzyj na tarce. Równomiernie rozłóż na placku. Posyp obficie cynamonem. Polej masłem migdałowym oraz słodkim syropem. Zawiń w rulon, dokładnie dociśnij rękami by się nie rozwinął. Przygotuj foremkę. U mnie okrągła tortownica o średnicy 25cm. Rulon potnij na kawałki wielkości około 5-8 cm. W zależności od wielkości foremki. Układaj kawałki ciasta zachowując małą odległość między nimi. Przykryj ściereczką. Zostaw na 15-20 minut, np. aż rozgrzejesz piekarnik. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz, aż całość urośnie i nabierze ciepłej, rumianej barwy.