Menu

Ciasto czekoladowe z tahini

Przepis z bloga: pysznewege.com
  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 g oleju kokosowego
  • 160 g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 słoiczek Tahini naturalne Primavika
  • garść suszonej żurawiny
  • 10 suszonych śliwek (pokrojonych w paski)
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotować

Krok po kroku

Oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i mieszać. Masło i olej kokosowy utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Do masy stopniowo dosypywać przygotowaną mąkę z kakao. Mieszać dokładnie. Dodać tahini, żurawinę i śliwki i miksować przez chwilę na najwyższych obrotach. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Po wystudzeniu można opcjonalnie udekorować polewą.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i mieszać. Masło i olej kokosowy utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Do masy stopniowo dosypywać przygotowaną mąkę z kakao. Mieszać dokładnie. Dodać tahini, żurawinę i śliwki i miksować przez chwilę na najwyższych obrotach. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Po wystudzeniu można opcjonalnie udekorować polewą.

Inne przepisy od PyszneWege