Płatki owsiane zalać mlekiem sojowy. Dodać rozgniecionego widelcem banana, masło migdałowe, olej kokosowy, syrop daktylowy oraz wiórki. Ciasto zagnieść widelcem. Pod koniec dodać sok z pomarańczy i zagnieść ciasto dłońmi (ciasto będzie trochę klejące).
Przygotować blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. Dłonie zwilżyć wodą i odrywać kawałki ciasta formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć za pomocą dłoni lub dna szklanki do grubości około 6 mm. Ciastka piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.
Ostudzone ciastka za pomocą pędzla silikonowego lub łyżki posmarować cienką warstwą polewy. Pozostawić do wystygnięcia.
Opcjonalnie posmarowane czekoladową polewą ciastka posypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi lub jagodami goji.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Płatki owsiane zalać mlekiem sojowy. Dodać rozgniecionego widelcem banana, masło migdałowe, olej kokosowy, syrop daktylowy oraz wiórki. Ciasto zagnieść widelcem. Pod koniec dodać sok z pomarańczy i zagnieść ciasto dłońmi (ciasto będzie trochę klejące).
Przygotować blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. Dłonie zwilżyć wodą i odrywać kawałki ciasta formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć za pomocą dłoni lub dna szklanki do grubości około 6 mm. Ciastka piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.
Ostudzone ciastka za pomocą pędzla silikonowego lub łyżki posmarować cienką warstwą polewy. Pozostawić do wystygnięcia.
Opcjonalnie posmarowane czekoladową polewą ciastka posypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi lub jagodami goji.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!