Menu

Ciasteczka z czekoladą i nutą orzechów laskowych

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki masła z orzechów laskowych Primavika
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 ulubione czekolady mleczne

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, podgrzewając przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i całość przez minutę miksujemy na średnich obrotach. Masę odstawiamy do ostudzenia.

2. W tym czasie kroimy czekoladę na małe kosteczki. Przekładamy ją do miseczki i chowamy do lodówki.

3. Do ostudzonej maślanej masy dodajemy jajka, masło z orzechów laskowych i miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, solą i całość przesiewamy stopniowo do naszej masy, miksując na przemian.

4. Do ciasta dodajemy 3/4 schłodzonej czekolady i całość zagniatamy delikatnie dłońmi, do równomiernego rozprowadzenia czekoladowych kosteczek.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Z ciasta formujemy kuleczki, które układamy w odstępach na blaszce i zgniatamy lekko nadgarstkiem, kształtując tym samym kształt ciastek. Pozostałe czekoladowe kosteczki wciskamy w odstępach na wierzch ciastek.

6. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut, do zarumienienia się wierzchu. Z przepisu wyjdą nam dwie tury pieczenia.

Gotowe ciasteczka studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika np. słoiczka. Dzięki takiemu przechowywaniu, nasze ciasteczka zachowają świeżość nawet przez tydzień!

Wykorzystano

Masło z laskowych prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, podgrzewając przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i całość przez minutę miksujemy na średnich obrotach. Masę odstawiamy do ostudzenia.

2. W tym czasie kroimy czekoladę na małe kosteczki. Przekładamy ją do miseczki i chowamy do lodówki.

3. Do ostudzonej maślanej masy dodajemy jajka, masło z orzechów laskowych i miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, solą i całość przesiewamy stopniowo do naszej masy, miksując na przemian.

4. Do ciasta dodajemy 3/4 schłodzonej czekolady i całość zagniatamy delikatnie dłońmi, do równomiernego rozprowadzenia czekoladowych kosteczek.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Z ciasta formujemy kuleczki, które układamy w odstępach na blaszce i zgniatamy lekko nadgarstkiem, kształtując tym samym kształt ciastek. Pozostałe czekoladowe kosteczki wciskamy w odstępach na wierzch ciastek.

6. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut, do zarumienienia się wierzchu. Z przepisu wyjdą nam dwie tury pieczenia.

Gotowe ciasteczka studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika np. słoiczka. Dzięki takiemu przechowywaniu, nasze ciasteczka zachowają świeżość nawet przez tydzień!

Inne przepisy od Just Cook