Menu

Ciasteczka crunchy z masłem orzechowym

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 300 g masła orzechowego bez soli i cukru "Primavika"
  • pół szklanki miodu (np. akacjowego lub lipowego)
  • 1/5 szklanki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200-300 g orzeszków ziemnych w łupinie

Jak przygotować

Krok po kroku

Na początek obieramy z łupiny orzeszki ziemne i delikatnie rozdrabniamy tłuczkiem (np. tym od kotletów). Rozdrobnione na kawałki fistaszki przekładamy na patelnię i prażymy - na małym ogniu, co chwilę mieszając i obracając, aby się nie przypaliły. Po kilku minutach orzeszki zaczną przybierać delikatną opaleniznę - wtedy odstawiamy z ognia, by ostygły.

Szykujemy średniej wielkości miskę. Przekładamy do niej masło orzechowe, miód, olej, mleko i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszkamy do dobrego połączenia się składników. Do osobnego naczynia wbijamy i roztrzepujemy jajko. Następne wlewamy je do naszej miski z masłem orzechowym i ponownie mieszamy.

Do mąki dodajemy sodę i sól, a następnie przesiewamy przez sito prosto do naszej orzechowej masy. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników (masa zrobi się gęsta - lepiej nie zamęczać miksera i wymieszać trzepaczką lub dłońmi). Na koniec dodajemy uprażone fistaszki, znów mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C bez termooobiegu.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta kształtujemy dłońmi zgrabne kulki (2-3cm), spłaszczamy nadgarstkiem i wykładamy na blachę zachowując między nimi odległość.

Pieczemy przez około 10 minut, aż brzegi ciasteczek zarumienią się. Po wyjęciu studzimy i... gotowe!

Ostudzone ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową - będą wyglądać jeszcze smaczniej!

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Na początek obieramy z łupiny orzeszki ziemne i delikatnie rozdrabniamy tłuczkiem (np. tym od kotletów). Rozdrobnione na kawałki fistaszki przekładamy na patelnię i prażymy - na małym ogniu, co chwilę mieszając i obracając, aby się nie przypaliły. Po kilku minutach orzeszki zaczną przybierać delikatną opaleniznę - wtedy odstawiamy z ognia, by ostygły.

Szykujemy średniej wielkości miskę. Przekładamy do niej masło orzechowe, miód, olej, mleko i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszkamy do dobrego połączenia się składników. Do osobnego naczynia wbijamy i roztrzepujemy jajko. Następne wlewamy je do naszej miski z masłem orzechowym i ponownie mieszamy.

Do mąki dodajemy sodę i sól, a następnie przesiewamy przez sito prosto do naszej orzechowej masy. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników (masa zrobi się gęsta - lepiej nie zamęczać miksera i wymieszać trzepaczką lub dłońmi). Na koniec dodajemy uprażone fistaszki, znów mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C bez termooobiegu.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta kształtujemy dłońmi zgrabne kulki (2-3cm), spłaszczamy nadgarstkiem i wykładamy na blachę zachowując między nimi odległość.

Pieczemy przez około 10 minut, aż brzegi ciasteczek zarumienią się. Po wyjęciu studzimy i... gotowe!

Ostudzone ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową - będą wyglądać jeszcze smaczniej!

Inne przepisy od Just Cook