Menu

Chleb orkiszowy z masłem orzechowym

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej typ 2000, 4 czubate łyżki masła orzechowego ACTIVE 100% orzeszków Primavika, łyżeczka soli, 150 ml letniej wody
  • Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, łyżka płynnego miodu, łyżka mąki, 150 ml ciepłej wody
  • Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, garść rozdrobnionych orzeszków ziemnych

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Rozczyn: w miseczce rozkruszyć drożdże, polać miodem, posypać mąką. Delikatnie pomieszać i zalać wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesypać do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, masło orzechowe i wodę. Składniki zagnieść ze sobą na jednolitą masę i wyrabiać przez około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

3. Formę keksową wysmarować olejem roślinnym. Masę ukształtować w dłoniach na długość formy keksowej, przełożyć do formy, przydusić, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi i mocno docisnąć.

4. Włożyć do piekarnika. Piec 10 minut w 100°C. Następnie piekarnik pokręcić na 180°C i piec 40-50 minut.

5. Upieczony i lekko ostudzony chleb wyjąć z formy. Owinąć w bawełnianą ściereczkę i przechowywać w temperaturze pokojowej. Spożyć w ciągu 3 dni.

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE 100% orzeszków arachidowych

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Rozczyn: w miseczce rozkruszyć drożdże, polać miodem, posypać mąką. Delikatnie pomieszać i zalać wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesypać do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, masło orzechowe i wodę. Składniki zagnieść ze sobą na jednolitą masę i wyrabiać przez około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

3. Formę keksową wysmarować olejem roślinnym. Masę ukształtować w dłoniach na długość formy keksowej, przełożyć do formy, przydusić, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi i mocno docisnąć.

4. Włożyć do piekarnika. Piec 10 minut w 100°C. Następnie piekarnik pokręcić na 180°C i piec 40-50 minut.

5. Upieczony i lekko ostudzony chleb wyjąć z formy. Owinąć w bawełnianą ściereczkę i przechowywać w temperaturze pokojowej. Spożyć w ciągu 3 dni.

Inne przepisy od Just Cook