1. Rozczyn: w miseczce rozkruszyć drożdże, polać miodem, posypać mąką. Delikatnie pomieszać i zalać wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesypać do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, masło orzechowe i wodę. Składniki zagnieść ze sobą na jednolitą masę i wyrabiać przez około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
3. Formę keksową wysmarować olejem roślinnym. Masę ukształtować w dłoniach na długość formy keksowej, przełożyć do formy, przydusić, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi i mocno docisnąć.
4. Włożyć do piekarnika. Piec 10 minut w 100°C. Następnie piekarnik pokręcić na 180°C i piec 40-50 minut.
5. Upieczony i lekko ostudzony chleb wyjąć z formy. Owinąć w bawełnianą ściereczkę i przechowywać w temperaturze pokojowej. Spożyć w ciągu 3 dni.
1. Rozczyn: w miseczce rozkruszyć drożdże, polać miodem, posypać mąką. Delikatnie pomieszać i zalać wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesypać do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, masło orzechowe i wodę. Składniki zagnieść ze sobą na jednolitą masę i wyrabiać przez około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
3. Formę keksową wysmarować olejem roślinnym. Masę ukształtować w dłoniach na długość formy keksowej, przełożyć do formy, przydusić, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać orzeszkami ziemnymi i mocno docisnąć.
4. Włożyć do piekarnika. Piec 10 minut w 100°C. Następnie piekarnik pokręcić na 180°C i piec 40-50 minut.
5. Upieczony i lekko ostudzony chleb wyjąć z formy. Owinąć w bawełnianą ściereczkę i przechowywać w temperaturze pokojowej. Spożyć w ciągu 3 dni.