Menu

Chałwowy tofurnik na zimno

  • Czas: 30
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 0,5 szklanki daktyli
  • 2 szklanki płatków migdałowych
  • 450 g tofu naturalnego
  • 185 g masła sezamowego z agawą
  • sok z 1,5 cytryny
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 banan
  • granat i mięta do ozdoby

Jak przygotować

Krok po kroku

Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniaczu. Następnie mielimy namoczone daktyle i dodajemy rozdrobnione migdały i miksujemy razem. Masa musi być stała, ale dać się ugniatać jak plastelina. Jeżeli jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody i oleju. Przygotowaną migdałowo-daktylową masą wykładamy przełożoną papierem do pieczenia tartownicę lub tortownicę. Wyrównujemy palcami, aby równomiernie pokryła dno
Tofu odsączamy. Przy pomocy blendera lub malaksera mielimy wraz z sokiem z cytryny. Im dłużej tym lepiej, bo bardziej gładki będzie nasz tofurnik. Następnie dodajmy masło sezamowe oraz banana obranego ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki i ponownie miksujemy na gładko.

Mleko z cukrem, wanilią i agarem doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z ognia i dodajemy do masy z tofu. Miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najgładszą konsystencję.
Gotową masę przelewamy na przygotowany wcześniej, migdałowy spód. Chłodzimy na kuchennym blacie przez około 0,5 h, a następnie zdobimy granatem lub innymi ( najlepiej sezonowymi) owocami) i wstawiamy na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc do lodówki. Przed podaniem dodajemy listki mięty.

Wykorzystano

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniaczu. Następnie mielimy namoczone daktyle i dodajemy rozdrobnione migdały i miksujemy razem. Masa musi być stała, ale dać się ugniatać jak plastelina. Jeżeli jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody i oleju. Przygotowaną migdałowo-daktylową masą wykładamy przełożoną papierem do pieczenia tartownicę lub tortownicę. Wyrównujemy palcami, aby równomiernie pokryła dno
Tofu odsączamy. Przy pomocy blendera lub malaksera mielimy wraz z sokiem z cytryny. Im dłużej tym lepiej, bo bardziej gładki będzie nasz tofurnik. Następnie dodajmy masło sezamowe oraz banana obranego ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki i ponownie miksujemy na gładko.

Mleko z cukrem, wanilią i agarem doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z ognia i dodajemy do masy z tofu. Miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najgładszą konsystencję.
Gotową masę przelewamy na przygotowany wcześniej, migdałowy spód. Chłodzimy na kuchennym blacie przez około 0,5 h, a następnie zdobimy granatem lub innymi ( najlepiej sezonowymi) owocami) i wstawiamy na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc do lodówki. Przed podaniem dodajemy listki mięty.

Inne przepisy tego autora