Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Wrzucić na nią cebulę, przyprawić solą i pieprzem i duście do miękkości na małym ogniu przez 6-7. Dodać posiekany drobno ząbek czosnku i smaży jeszcze 2 minuty. Następnie dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Wlać ocet i wsypać tymianek. Dokładnie wymieszać. Wrzucić buraczki i podusić przez 2 minuty z cebulą i przyprawami.
W blenderze zmiksować razem tofu, mleko, czosnek. Dodać mąkę z ciecierzycy. Przyprawić solą i pieprzem. Miksować.
Na koniec wymieszać miksturę z tofu z masą buraczaną ( może być przy pomocy łyżki).
Foremkę do tarty wypełnić gotowym ciastem francuskim, odpowiednio przycinając brzegi. Ciasto wypełnić tofu-buraczanym farszem. Włożyć do gorącego piekarnika i pieczcie 25-36 minut do czasu aż masa się zetnie, a ciasto na brzegach się zarumieni.
Podczas, gdy tarta się piecze przygotowujemy sos.
Wymieszać tahini z sokiem z limonki, roztartymi ząbkami czosnku i solą, dolewać po trochu wodę. Na początku pasta zacznie gęstnieć, ale dodanie kolejnej porcji wody ją rozrzedzi. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.
Tratę podawaj ze świeżymi warzywami i sosem sezamowym.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Wrzucić na nią cebulę, przyprawić solą i pieprzem i duście do miękkości na małym ogniu przez 6-7. Dodać posiekany drobno ząbek czosnku i smaży jeszcze 2 minuty. Następnie dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Wlać ocet i wsypać tymianek. Dokładnie wymieszać. Wrzucić buraczki i podusić przez 2 minuty z cebulą i przyprawami.
W blenderze zmiksować razem tofu, mleko, czosnek. Dodać mąkę z ciecierzycy. Przyprawić solą i pieprzem. Miksować.
Na koniec wymieszać miksturę z tofu z masą buraczaną ( może być przy pomocy łyżki).
Foremkę do tarty wypełnić gotowym ciastem francuskim, odpowiednio przycinając brzegi. Ciasto wypełnić tofu-buraczanym farszem. Włożyć do gorącego piekarnika i pieczcie 25-36 minut do czasu aż masa się zetnie, a ciasto na brzegach się zarumieni.
Podczas, gdy tarta się piecze przygotowujemy sos.
Wymieszać tahini z sokiem z limonki, roztartymi ząbkami czosnku i solą, dolewać po trochu wodę. Na początku pasta zacznie gęstnieć, ale dodanie kolejnej porcji wody ją rozrzedzi. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.
Tratę podawaj ze świeżymi warzywami i sosem sezamowym.