Menu

Buraczana tarta z sosem sezamowym

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 słoik buraczków Primaeco "Pychotka"
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 180 g tofu
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku ( 1 do tarty i 2 do sosu)
  • olej
  • sok z jednej limonki
  • tahini naturalne Pirmaviki
  • sól do sosu ( do smaku)
  • ciepła woda
  • 2 łyżeczki tymianku

Jak przygotować

Krok po kroku

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Wrzucić na nią cebulę, przyprawić solą i pieprzem i duście do miękkości na małym ogniu przez 6-7. Dodać posiekany drobno ząbek czosnku i smaży jeszcze 2 minuty. Następnie dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Wlać ocet i wsypać tymianek. Dokładnie wymieszać. Wrzucić buraczki i podusić przez 2 minuty z cebulą i przyprawami.
W blenderze zmiksować razem tofu, mleko, czosnek. Dodać mąkę z ciecierzycy. Przyprawić solą i pieprzem. Miksować.
Na koniec wymieszać miksturę z tofu z masą buraczaną ( może być przy pomocy łyżki).
Foremkę do tarty wypełnić gotowym ciastem francuskim, odpowiednio przycinając brzegi. Ciasto wypełnić tofu-buraczanym farszem. Włożyć do gorącego piekarnika i pieczcie 25-36 minut do czasu aż masa się zetnie, a ciasto na brzegach się zarumieni.

Podczas, gdy tarta się piecze przygotowujemy sos.
Wymieszać tahini z sokiem z limonki, roztartymi ząbkami czosnku i solą, dolewać po trochu wodę. Na początku pasta zacznie gęstnieć, ale dodanie kolejnej porcji wody ją rozrzedzi. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.

Tratę podawaj ze świeżymi warzywami i sosem sezamowym.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Wrzucić na nią cebulę, przyprawić solą i pieprzem i duście do miękkości na małym ogniu przez 6-7. Dodać posiekany drobno ząbek czosnku i smaży jeszcze 2 minuty. Następnie dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Wlać ocet i wsypać tymianek. Dokładnie wymieszać. Wrzucić buraczki i podusić przez 2 minuty z cebulą i przyprawami.
W blenderze zmiksować razem tofu, mleko, czosnek. Dodać mąkę z ciecierzycy. Przyprawić solą i pieprzem. Miksować.
Na koniec wymieszać miksturę z tofu z masą buraczaną ( może być przy pomocy łyżki).
Foremkę do tarty wypełnić gotowym ciastem francuskim, odpowiednio przycinając brzegi. Ciasto wypełnić tofu-buraczanym farszem. Włożyć do gorącego piekarnika i pieczcie 25-36 minut do czasu aż masa się zetnie, a ciasto na brzegach się zarumieni.

Podczas, gdy tarta się piecze przygotowujemy sos.
Wymieszać tahini z sokiem z limonki, roztartymi ząbkami czosnku i solą, dolewać po trochu wodę. Na początku pasta zacznie gęstnieć, ale dodanie kolejnej porcji wody ją rozrzedzi. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.

Tratę podawaj ze świeżymi warzywami i sosem sezamowym.

Inne przepisy tego autora