Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy z kardamonem.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy.
Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę.
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia.
Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C.
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy z kardamonem.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy.
Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę.
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia.
Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C.