Menu

Bezglutenowy makowiec w czekoladzie

Przepis z bloga: jadlonomia.com
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: trudne
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy szczypta soli morskiej 2 szklanki domowej masy makowej 2 łyżki masła migdałowego Primavika
  • Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady / 1 tabliczka 2/3 szklanki mleka kokosowego, takiego z puszki szczypta soli morskiej
  • Składniki na kandyzowane pomarańcze: 1 pomarańcza, najlepiej ekologiczna 1 szklanka wody 1 szklanka trzcinowego cukru
  • Składniki na domową masę makową: 500 g maku 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 100 g migdałów blanszowanych, drobno posiekanych 100 g rodzynek 100 g skórki kandyzowanej 1 szklanka syropu z agawy lub klonowego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Przygotowanie ciasta: kaszę jaglaną dwukrotnie przelać wrzątkiem. Następnie dodać do rondelka razem z mlekiem, syropem klonowym, skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
2. Tak ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie zblendować z masłem migdałowym oraz masą makową na gładką, gęstą masę.
3. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jaglano - makową. Odstawić do ostudzenia.
4. Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy: pomarańczę sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na około 5 - 8 mm plastry. W dużym rondlu lub patelni zagotować wodę z cukrem, kiedy cały cukier się rozpuści dodać plastry pomarańczy i gotować na małym ogniu przez 20 - 40 minut. Kiedy pomarańcze będą już przezroczyste i bardzo miękkie delikatnie wyjąć i ułożyć do osuszenia na kawałku papieru do pieczenia.
5. Przygotowanie polewy czekoladowej: wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku, dokładnie mieszając. Gotową polewą oblać ciasto, na szczycie ułożyć plastry kandyzowanych pomarańczy i odstawić do przestudzenia na całą noc.

Przygotowanie domowej masy makowej:
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Zmielony mak przełożyć do dużej miski i wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Przygotowanie ciasta: kaszę jaglaną dwukrotnie przelać wrzątkiem. Następnie dodać do rondelka razem z mlekiem, syropem klonowym, skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
2. Tak ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie zblendować z masłem migdałowym oraz masą makową na gładką, gęstą masę.
3. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jaglano - makową. Odstawić do ostudzenia.
4. Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy: pomarańczę sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na około 5 - 8 mm plastry. W dużym rondlu lub patelni zagotować wodę z cukrem, kiedy cały cukier się rozpuści dodać plastry pomarańczy i gotować na małym ogniu przez 20 - 40 minut. Kiedy pomarańcze będą już przezroczyste i bardzo miękkie delikatnie wyjąć i ułożyć do osuszenia na kawałku papieru do pieczenia.
5. Przygotowanie polewy czekoladowej: wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku, dokładnie mieszając. Gotową polewą oblać ciasto, na szczycie ułożyć plastry kandyzowanych pomarańczy i odstawić do przestudzenia na całą noc.

Przygotowanie domowej masy makowej:
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Zmielony mak przełożyć do dużej miski i wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Inne przepisy od Jadłonomia