1. Przygotowanie ciasta: kaszę jaglaną dwukrotnie przelać wrzątkiem. Następnie dodać do rondelka razem z mlekiem, syropem klonowym, skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
2. Tak ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie zblendować z masłem migdałowym oraz masą makową na gładką, gęstą masę.
3. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jaglano - makową. Odstawić do ostudzenia.
4. Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy: pomarańczę sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na około 5 - 8 mm plastry. W dużym rondlu lub patelni zagotować wodę z cukrem, kiedy cały cukier się rozpuści dodać plastry pomarańczy i gotować na małym ogniu przez 20 - 40 minut. Kiedy pomarańcze będą już przezroczyste i bardzo miękkie delikatnie wyjąć i ułożyć do osuszenia na kawałku papieru do pieczenia.
5. Przygotowanie polewy czekoladowej: wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku, dokładnie mieszając. Gotową polewą oblać ciasto, na szczycie ułożyć plastry kandyzowanych pomarańczy i odstawić do przestudzenia na całą noc.
Przygotowanie domowej masy makowej:
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Zmielony mak przełożyć do dużej miski i wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
1. Przygotowanie ciasta: kaszę jaglaną dwukrotnie przelać wrzątkiem. Następnie dodać do rondelka razem z mlekiem, syropem klonowym, skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
2. Tak ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie zblendować z masłem migdałowym oraz masą makową na gładką, gęstą masę.
3. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jaglano - makową. Odstawić do ostudzenia.
4. Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy: pomarańczę sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na około 5 - 8 mm plastry. W dużym rondlu lub patelni zagotować wodę z cukrem, kiedy cały cukier się rozpuści dodać plastry pomarańczy i gotować na małym ogniu przez 20 - 40 minut. Kiedy pomarańcze będą już przezroczyste i bardzo miękkie delikatnie wyjąć i ułożyć do osuszenia na kawałku papieru do pieczenia.
5. Przygotowanie polewy czekoladowej: wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku, dokładnie mieszając. Gotową polewą oblać ciasto, na szczycie ułożyć plastry kandyzowanych pomarańczy i odstawić do przestudzenia na całą noc.
Przygotowanie domowej masy makowej:
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Zmielony mak przełożyć do dużej miski i wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Przechowywać w lodówce do tygodnia.