Składniki na ciasto: 150g mąki kukurydzianej, 100g mąki gryczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 20g startego parmezanu, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1 łyżeczka toskańskich ziół, 100 ml wody.
Składniki na farsz: 1/2 słoiczka hummusu z suszonymi pomidorami, 200g pomidorków koktajlowych, 20g startego parmezanu, 1/2 małej cebuli, kilka gałązek świeżej kolendry, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru, oliwa z oliwek do polania wierzchu.
Jak przygotować
Krok po kroku
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w folią spożywczą.
Podsypujemy blat mąką gryczaną, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ładny okrąg przy pomocy rantu 20 cm. Przekładamy spód na blachę wyłożoną papierem do wypieków, spód ciasta smarujemy hummusem pozostawiając odstęp , następnie układamy pomidorki , dodajemy cebulę, posypujemy parmezanem i doprawiamy solą ,pieprzem oraz szczyptą cukru. Zawijamy pozostałą część ciasta do środka na farsz lekko dociskając i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20-25 minut. Przed podaniem polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami kolendry.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w folią spożywczą.
Podsypujemy blat mąką gryczaną, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ładny okrąg przy pomocy rantu 20 cm. Przekładamy spód na blachę wyłożoną papierem do wypieków, spód ciasta smarujemy hummusem pozostawiając odstęp , następnie układamy pomidorki , dodajemy cebulę, posypujemy parmezanem i doprawiamy solą ,pieprzem oraz szczyptą cukru. Zawijamy pozostałą część ciasta do środka na farsz lekko dociskając i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20-25 minut. Przed podaniem polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami kolendry.