Menu

Batony energetyczne owsiano-orzechowe

Przepis z bloga: okiemdietetyka.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g daktyli + 100 ml wrzątku
  • czubata łyżka masła orzechowego (około 40-50g) – np. masła laskowego Primavika
  • opcjonalnie: nasiona chia, posiekane orzechy laskowe, suszona żurawina lub rodzynki

Jak przygotować

Krok po kroku

Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po minucie miksujemy na gładki krem z dodatkiem masła orzechowego. Masę przekładamy do płatków owsianych i dokładnie zagniatamy. Możemy dodać inne dodatki – np. nasion chia (1 łyżka). Niezbyt grubą warstwę masy wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu kroimy na paski. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i dzielimy batoniki na porcje.

Wykorzystano

Masło z laskowych prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po minucie miksujemy na gładki krem z dodatkiem masła orzechowego. Masę przekładamy do płatków owsianych i dokładnie zagniatamy. Możemy dodać inne dodatki – np. nasion chia (1 łyżka). Niezbyt grubą warstwę masy wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu kroimy na paski. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i dzielimy batoniki na porcje.