Menu

Bánh mì z wegeteriańskim pulpecikiem i marynowanymi warzywami

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki: 1 średnia bagietka, 4 pulpeciki wegetariańskie Primavika, marynowane warzywa, orientalny sos, kilka gałązek kolendry, ukośnie pokrojona chili.
  • Składniki na orientalny sos: 2 cm kawałek startego imbiru na tarce do cytrusów, 1 ząbek czosnku stertego na tarce do cytrusów, 1 mała chili bardzo drobno posiekana, kilka listków kolendry posiekanej, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżeczka sosu sojowego.
  • Składniki na marynowane warzywa: 1 marchew pocięta na cienkie plastry, 1 biała rzodkiew (daikon) pocięta na cienkie plastry, jedna spora czerwona cebula pocięta w piórka, 200g octu winnego, 100g wody, kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, mała suszona chili, 2 łyżki cukru lub miodu.

Jak przygotować

Krok po kroku

Wszystkie składniki na orientalny sos łączymy ze sobą i odstawiamy najlepiej przez noc do lodówki.
Wszystkie składniki na marynowane warzywa umieszczamy w jednym garnku, zalewamy mokrymi składnikami i gotujemy aż rzepa będzie miękka ale nadal jędrna. Odstawiamy do ostygnięcie również najlepiej przez noc.

Przygotowanie kanapki Bánh mi:
Pulpety podgrzewamy. Bagietkę odświeżamy w piecu przez około 5 minut w temperaturze 180' , następnie przekrawamy ją wzdłuż tak by nacięcie było z jednej strony, smarujemy orientalnym sosem jej środek, do środka wciskamy marynowaną marchew, rzepę oraz cebulę, kroimy na mniejsze kawałki ciepłe pulpety, wkładamy je w środek nafaszerowanej bagietki, posypujemy pociętą ukośnie chili oraz świeżymi listkami kolendry. Podajemy od razu!

Wykorzystano

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym "Weguś" Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Wszystkie składniki na orientalny sos łączymy ze sobą i odstawiamy najlepiej przez noc do lodówki.
Wszystkie składniki na marynowane warzywa umieszczamy w jednym garnku, zalewamy mokrymi składnikami i gotujemy aż rzepa będzie miękka ale nadal jędrna. Odstawiamy do ostygnięcie również najlepiej przez noc.

Przygotowanie kanapki Bánh mi:
Pulpety podgrzewamy. Bagietkę odświeżamy w piecu przez około 5 minut w temperaturze 180' , następnie przekrawamy ją wzdłuż tak by nacięcie było z jednej strony, smarujemy orientalnym sosem jej środek, do środka wciskamy marynowaną marchew, rzepę oraz cebulę, kroimy na mniejsze kawałki ciepłe pulpety, wkładamy je w środek nafaszerowanej bagietki, posypujemy pociętą ukośnie chili oraz świeżymi listkami kolendry. Podajemy od razu!

Inne przepisy od Smaki Alzacji