Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.
Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.)
Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi.
(*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie!
(**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki.
Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.
Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.)
Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi.
(*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie!
(**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki.