Menu

Babka mocno migdałowa

Przepis z bloga: www.digotuje.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 100g masła migdałowego
  • 50g masła/margaryny
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 120g mąki pszennej
  • 20g mąki migdałowej (*)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g płatków migdałowych (**)
  • polewa z białej czekolady

Jak przygotować

Krok po kroku

Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.
Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.)
Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi.

(*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie!
(**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.
Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.)
Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi.

(*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie!
(**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki.