Krok 1. Składniki suche mieszamy w misce. Krok 2. Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
Krok 3. Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.
Krok 4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowanie kremu Krok 5. Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
Nadziewanie babeczek
Krok 6. Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.
Krok 7. Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.
Dekorowanie babeczek
Krok 8.
Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
Krok 9.
Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.
Krok 1. Składniki suche mieszamy w misce. Krok 2. Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
Krok 3. Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.
Krok 4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowanie kremu Krok 5. Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
Nadziewanie babeczek
Krok 6. Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.
Krok 7. Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.
Dekorowanie babeczek
Krok 8.
Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
Krok 9.
Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.