Menu

Babeczki migdałowe

  • Czas: 20
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki suche: 2 Szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana) ½ Szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ Szklanki migdałów (płatki) 1 Szczypta soli
  • Składniki mokre: 2 jajka ½ Szklanki oleju lub stopionego masła ½ Szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody ½ Szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody
  • Nadzienie babeczek: kwaskowata konfitura lub dżem (truskawka, żurawina, wiśnia, malina lub pomarańcza)
  • Krem migdałowy: 250g kremowego sera (np. mascarpone) 1-2 łyżki masła migdałowego
  • Dekoracja: listki z gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada starta na tarce

Jak przygotować

Krok po kroku

Krok 1. Składniki suche mieszamy w misce. Krok 2. Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
Krok 3. Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.
Krok 4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowanie kremu Krok 5. Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
Nadziewanie babeczek
Krok 6. Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.
Krok 7. Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.
Dekorowanie babeczek
Krok 8.
Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
Krok 9.
Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Krok 1. Składniki suche mieszamy w misce. Krok 2. Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
Krok 3. Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.
Krok 4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowanie kremu Krok 5. Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
Nadziewanie babeczek
Krok 6. Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.
Krok 7. Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.
Dekorowanie babeczek
Krok 8.
Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
Krok 9.
Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.

Inne przepisy od Pozytywna Kuchnia