Menu

Afrykańskie ciasteczka fistaszkowe

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • lodowata woda

Jak przygotować

Krok po kroku

Piekarnik nastawić na 180 st.C.
W misce zmiksować masło orzechowe, olej i cukier. Wsypać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Powstanie masa na kształt kruszonki do ciasta. Stopniowo, po trochu dolewać zimnej wody i wyrabiać plastyczne ciasto. Z gotowej masy przygotować kulki wielkości śliwek węgierek lub dużych orzechów włoskich. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać, a następnie odciskać na wierzchu kratkę przy pomocy widelca. Możemy też użyć pieczątek do ciasta z zabawnymi napisami lub znakami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Studzimy na kratce. Ostudzone zamykamy w szczelnej puszcze lub słoju.

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Piekarnik nastawić na 180 st.C.
W misce zmiksować masło orzechowe, olej i cukier. Wsypać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Powstanie masa na kształt kruszonki do ciasta. Stopniowo, po trochu dolewać zimnej wody i wyrabiać plastyczne ciasto. Z gotowej masy przygotować kulki wielkości śliwek węgierek lub dużych orzechów włoskich. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać, a następnie odciskać na wierzchu kratkę przy pomocy widelca. Możemy też użyć pieczątek do ciasta z zabawnymi napisami lub znakami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Studzimy na kratce. Ostudzone zamykamy w szczelnej puszcze lub słoju.

Inne przepisy tego autora