Menu

Pieczone jabłka nadziewane orzechową kaszą

  • Czas: 90
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 6 dużych jabłek
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 łyżki masła z nerkowców
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść suszonej żurawiny
  • cynamon

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Kaszę gotujemy do miękkości (tj. przez ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.

2. Z jabłek odcinamy góry tak żeby zostawić nienaruszone "czapeczki", a wnętrze jabłka dokładnie wydrążamy, robimy to delikatnie, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wyciągnięte gniazda nasienne wyrzucamy, a miękkie kawałki siekamy.

3. Kaszę łączymy z masłem z nerkowców, pokrojonymi resztkami jabłek, sokiem z cytryny i żurawiną. Doprawiamy do smaku cynamonem.

4. Gotową mieszankę przekładamy do wydrążonych jabłek, zamykamy "czapeczkami".

5. Naczynie żaroodporne wykładamy folią do pieczenia, układamy w nim jabłka, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 20-25 minut (aż zaczną się spiekać) po tym czasie przykrywamy folią również z wierzchu i pieczemy przez kolejne ok. 20 minut - aż będą miękkie.

Wykorzystano

Masło z nerkowców prażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Kaszę gotujemy do miękkości (tj. przez ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.

2. Z jabłek odcinamy góry tak żeby zostawić nienaruszone "czapeczki", a wnętrze jabłka dokładnie wydrążamy, robimy to delikatnie, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wyciągnięte gniazda nasienne wyrzucamy, a miękkie kawałki siekamy.

3. Kaszę łączymy z masłem z nerkowców, pokrojonymi resztkami jabłek, sokiem z cytryny i żurawiną. Doprawiamy do smaku cynamonem.

4. Gotową mieszankę przekładamy do wydrążonych jabłek, zamykamy "czapeczkami".

5. Naczynie żaroodporne wykładamy folią do pieczenia, układamy w nim jabłka, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 20-25 minut (aż zaczną się spiekać) po tym czasie przykrywamy folią również z wierzchu i pieczemy przez kolejne ok. 20 minut - aż będą miękkie.

Inne przepisy tego autora