Menu

Bezglutenowe ciasto Bounty z ciecierzycy i szpinaku, migdałowo-kokosowe

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 czubate łyżki masła migdałowego Primavika
  • 240g ciecierzycy konserwowej z puszki
  • 100g świeżego szpinaku
  • 150g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdalowego
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru trzcinowego
  • 20g syropu z Agawy
  • 100g dobrej jakości gorzkiej czekolady do dekoracji
  • 25g wiórków kokosowych do dekoracji

Jak przygotować

Krok po kroku

Prościej się nie da ;) Wszystkie składniki na ciasto poza białkami z jajek, wiórkami oraz czekoladą przeznaczoną do dekoracji umieszczamy w blenderze/malakserze. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy do mikstury wiórki i mieszamy łyżką. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy szpinakowo-ciecierzycowej. Mieszamy powoli i dokładnie by nadać ciastu puszystość. Wylewamy aromatyczną masę na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 25 cm i pieczemy w temperaturze 180C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe i lekko przestudzone zieloniutkie ciasto polewamy dobrej jakości gorzką czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. I voilà! Wilgotne, migdałowo-kokosowe i zdrowe ciasto z niebanalnymi składnikami gotowe. Zaskoczenie na twarzach gości i domowników gwarantowane. Szpinak praktycznie nie jest wyczuwalny ale wnosi cudowny kolor i walory zdrowotne :)

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Prościej się nie da ;) Wszystkie składniki na ciasto poza białkami z jajek, wiórkami oraz czekoladą przeznaczoną do dekoracji umieszczamy w blenderze/malakserze. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy do mikstury wiórki i mieszamy łyżką. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy szpinakowo-ciecierzycowej. Mieszamy powoli i dokładnie by nadać ciastu puszystość. Wylewamy aromatyczną masę na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 25 cm i pieczemy w temperaturze 180C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe i lekko przestudzone zieloniutkie ciasto polewamy dobrej jakości gorzką czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. I voilà! Wilgotne, migdałowo-kokosowe i zdrowe ciasto z niebanalnymi składnikami gotowe. Zaskoczenie na twarzach gości i domowników gwarantowane. Szpinak praktycznie nie jest wyczuwalny ale wnosi cudowny kolor i walory zdrowotne :)