Menu

Indyjska potrawka z tofu i masłem z nerkowców

  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 180 g tofu marynowanego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skóry w sosie własnym
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki białej soli himalajskiej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • szczypta chilli
  • szczypta kardamonu
  • 2-3 szczypty czarnego pieprzu
  • olej sezamowy
  • 100 g ryżu naturalnego (brązowego)

Jak przygotować

Krok po kroku

1.
Tofu odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ponownie z zalewą.
Cebulę i czosnek obieramy a następnie bardzo drobno kroimy.
Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i mieszamy z pozostałymi przyprawami.

2.
Na dużej patelni rozgrzewamy ok. łyżki oleju sezamowego, gdy będzie gorący szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pomidory w zalewie i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając przez ok. 10-15 minut, tak długo aż zredukujemy nadmiar wody. Wtedy dodajemy tofu, masło z nerkowców i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut delikatnie lecz dokładnie mieszając. Następnie jeśli potrawka jest zbyt gęsta dolewamy wodę, przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok. 5 minut (uważając żeby nie "przeciągnąć", bo wtedy tofu może się zacząć rozpadać).

3.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. (W przypadku ryżu naturalnego gotowanie trwa ok. 30 minut).

Wykorzystano

Masło z nerkowców prażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1.
Tofu odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ponownie z zalewą.
Cebulę i czosnek obieramy a następnie bardzo drobno kroimy.
Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i mieszamy z pozostałymi przyprawami.

2.
Na dużej patelni rozgrzewamy ok. łyżki oleju sezamowego, gdy będzie gorący szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pomidory w zalewie i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając przez ok. 10-15 minut, tak długo aż zredukujemy nadmiar wody. Wtedy dodajemy tofu, masło z nerkowców i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut delikatnie lecz dokładnie mieszając. Następnie jeśli potrawka jest zbyt gęsta dolewamy wodę, przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok. 5 minut (uważając żeby nie "przeciągnąć", bo wtedy tofu może się zacząć rozpadać).

3.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. (W przypadku ryżu naturalnego gotowanie trwa ok. 30 minut).

Inne przepisy tego autora