Menu

Chłodnik jogurtowy z czosnkiem, tahini i smażoną ciecierzycą

  • Czas: 20
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 kubki (2x400ml) gęstego jogurtu
  • 1 kubek (400ml) kefiru lub ajranu
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej mięty
  • łyżeczka mielonego kminu
  • 2 łyżeczki tahini
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżka oliwy
  • ew. szczypta soli

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki na zupę (od jogurtu do tahini) miksujemy w blenderze.
Ciecierzycę dokładnie odsączamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy oliwę, a na niej wędzoną, słodką i ostrą paprykę. Dodajemy ciecierzycę i smażymy, aż się zezłoci.
Chłodnik podajemy bardzo zimny (można dodać kilka kostek lodu) z ciepłą ciecierzycą i listkami mięty.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki na zupę (od jogurtu do tahini) miksujemy w blenderze.
Ciecierzycę dokładnie odsączamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy oliwę, a na niej wędzoną, słodką i ostrą paprykę. Dodajemy ciecierzycę i smażymy, aż się zezłoci.
Chłodnik podajemy bardzo zimny (można dodać kilka kostek lodu) z ciepłą ciecierzycą i listkami mięty.

Inne przepisy tego autora