Menu

Rolada szpinakowa

  • Czas: 20
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • szpinak
  • ser feta
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
  • feta
  • mąka
  • czosnek
  • jajka
  • pieprz, gałka, sól

Jak przygotować

Krok po kroku

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. rozgrzewamy patelnię i dodajemy czosnek, a potem szpinak i przyprawy. Dusimy, aż zgęstnieje. dodajemy masło i studzimy. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Żółtka mieszamy ze szpinakiem i z pianą z białek. Wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozkładamy na równy placek o wysokości ok. 1 cm. i wstawiamy do nagrzanego do 190'C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Kiedy placek jest gotowy wyjmujemy go do ostygnięcia i zdejmujemy z papieru. Wykładamy na deskę i smarujemy wierzch (od strony papieru) równomiernie fetą. Zwijamy w roladę i zawijamy w folię. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Przed podaniem kroimy w talarki, polewamy ketchupem.

Wykorzystano

Ketchup bez soli i cukru BIO Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. rozgrzewamy patelnię i dodajemy czosnek, a potem szpinak i przyprawy. Dusimy, aż zgęstnieje. dodajemy masło i studzimy. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Żółtka mieszamy ze szpinakiem i z pianą z białek. Wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozkładamy na równy placek o wysokości ok. 1 cm. i wstawiamy do nagrzanego do 190'C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Kiedy placek jest gotowy wyjmujemy go do ostygnięcia i zdejmujemy z papieru. Wykładamy na deskę i smarujemy wierzch (od strony papieru) równomiernie fetą. Zwijamy w roladę i zawijamy w folię. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Przed podaniem kroimy w talarki, polewamy ketchupem.

Inne przepisy tego autora