Menu

Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-sezamowym z bazylią i pikantnym olejem

  • Czas: 20
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 400 g zsiadłego mleka
  • jeden średni kalafior
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 polskie jabłka
  • garść listków stewi
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 100 ml oleju sezamowego
  • 2 czerwone chili
  • łyżeczka płatków chili
  • 1 ząbek czosnku

Jak przygotować

Krok po kroku

PIKANTNY OLEJ. Papryki pokrój na 5 mm kawałki, wrzuć do oleju razem z czosnkiem i płatkami chili, zagotuj, trzymaj na małym ogniu 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

ZUPA KALAFIOROWA. Różyczki kalafiora wrzuć na wrzącą wodę, gotuj 2-3 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, żeby przerwać gotowanie. Zmiksuj z zsiadłym mlekiem na gładki krem, dopraw gałką muszkatołową, solą, dużą ilością białego pieprzu i 3 listkami stewi. Odstaw do schłodzenia.

MUS JABŁKOWO-SEZAMOWY Z BAZYLIĄ. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zmiksuj na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, dopraw szczyptą soli. Pulpę zagotuj w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, duś 10 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj tahini, wystudź. Zimny mus zmiksuj z bazylią i stewią.

Zimną kalafiorową serwuj z musem, skropioną pikantnym olejem, posypaną płatkami chili.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

PIKANTNY OLEJ. Papryki pokrój na 5 mm kawałki, wrzuć do oleju razem z czosnkiem i płatkami chili, zagotuj, trzymaj na małym ogniu 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

ZUPA KALAFIOROWA. Różyczki kalafiora wrzuć na wrzącą wodę, gotuj 2-3 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, żeby przerwać gotowanie. Zmiksuj z zsiadłym mlekiem na gładki krem, dopraw gałką muszkatołową, solą, dużą ilością białego pieprzu i 3 listkami stewi. Odstaw do schłodzenia.

MUS JABŁKOWO-SEZAMOWY Z BAZYLIĄ. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zmiksuj na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, dopraw szczyptą soli. Pulpę zagotuj w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, duś 10 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj tahini, wystudź. Zimny mus zmiksuj z bazylią i stewią.

Zimną kalafiorową serwuj z musem, skropioną pikantnym olejem, posypaną płatkami chili.

Inne przepisy tego autora