Menu

Potrawka warzywna

Przepis z bloga: magicznykociolek.blox.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 200g mieszanki warzyw (u mnie marchewka,groszek i kukurydza)
  • 4 steki wegetariańskie
  • 1 duży pomidor lub 1-2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziołowy i czarny
  • ew. kilka suszonych pomidorów, ugotowane pieczarki itp.

Jak przygotować

Krok po kroku

Pomidora nacinamy od spodu na krzyż, zalewamy gorącą i zostawiamy na kilka minut. Po chwili obieramy go ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne z komór. Pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę, rozgniatamy widelcem a następnie wrzucamy na suchą patelnię i przesmażamy aż całość zgęstnieje.
Steki wyjmujemy z zalewy, grillujemy, opiekamy w opiekaczu lub przesmażamy na suchej patelni (w marynacie w której się znajdowały jest już olej) i odkładamy ma bok. Kiedy przestygną kroimy je w mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy odparowane pomidory (lub koncentrat pomidorowy), pokrojone steki oraz przyprawy. Całość mieszamy, podgrzewamy przez chwilę i podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami (moim zdaniem najlepiej smakuje z kaszą gryczaną)

Wykorzystano

Steki wegetariańskie Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Pomidora nacinamy od spodu na krzyż, zalewamy gorącą i zostawiamy na kilka minut. Po chwili obieramy go ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne z komór. Pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę, rozgniatamy widelcem a następnie wrzucamy na suchą patelnię i przesmażamy aż całość zgęstnieje.
Steki wyjmujemy z zalewy, grillujemy, opiekamy w opiekaczu lub przesmażamy na suchej patelni (w marynacie w której się znajdowały jest już olej) i odkładamy ma bok. Kiedy przestygną kroimy je w mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy odparowane pomidory (lub koncentrat pomidorowy), pokrojone steki oraz przyprawy. Całość mieszamy, podgrzewamy przez chwilę i podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami (moim zdaniem najlepiej smakuje z kaszą gryczaną)

Inne przepisy od Magiczny Kociołek