Menu

Rolada śmietankowa z kremem jagodowym

Przepis z bloga: pysznewege.com
  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 średnie jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g),
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z połowy limonki
  • słoiczek powideł jagodowych
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować

Krok po kroku

Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i jajka. Ubijamy dokładnie. Do piany dosypujemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na około 6-9 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia. Sok z limonki mieszamy z powidłami. Dodajemy mascarpone i miksujemy na jednolity krem.Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i zawijamy (niezbyt ścisło, żeby krem nie wypływał). Posypujemy cukrem pudrem.

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i jajka. Ubijamy dokładnie. Do piany dosypujemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na około 6-9 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia. Sok z limonki mieszamy z powidłami. Dodajemy mascarpone i miksujemy na jednolity krem.Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i zawijamy (niezbyt ścisło, żeby krem nie wypływał). Posypujemy cukrem pudrem.

Inne przepisy od PyszneWege