Menu

Kulki mocy, czyli czekoladowe trufle

Przepis z bloga: www.katarzynagubala.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 100 g kaszy jaglanej suchej
  • 100 g masła orzechowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki syropu daktylowego (lub dowolnego innego syropu)
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Opcjonalnie
  • garść dowolnych orzechów (włoskie, nerkowce, laskowe)
  • garść żurawiny
  • garść wiórek kokosowych

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu, jak na opakowaniu. Do blendera lub kielicha Thermomixa dorzucamy ostudzoną kaszę. Dodajemy masło orzechowe, połamaną tabliczkę czekolady, syrop i kakao oraz olej kokosowy. Blendujemy na gładką masę. Możemy opcjonalnie dodać orzechy lub bakalie. Z masy formujemy kulki mocy wielkości orzecha włoskiego. Możemy obtaczać też w kakao lub wiórkach kokosowych. Układaamy na talerzu lub tacce. Najlepiej schłodzić kulki kwadrans w lodówce, ale można też zjadać od razu.

Kulki mocy przechowujemy w lodówce tydzień.

Wykorzystano

Masło orzechowe Firmowe 100%

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu, jak na opakowaniu. Do blendera lub kielicha Thermomixa dorzucamy ostudzoną kaszę. Dodajemy masło orzechowe, połamaną tabliczkę czekolady, syrop i kakao oraz olej kokosowy. Blendujemy na gładką masę. Możemy opcjonalnie dodać orzechy lub bakalie. Z masy formujemy kulki mocy wielkości orzecha włoskiego. Możemy obtaczać też w kakao lub wiórkach kokosowych. Układaamy na talerzu lub tacce. Najlepiej schłodzić kulki kwadrans w lodówce, ale można też zjadać od razu.

Kulki mocy przechowujemy w lodówce tydzień.

Inne przepisy od Kasia Gubała