Menu

Jagielnik z popcornem i słonym karmelem

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: trudne
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Spód:
  • 8 łyżek mąki orzechowej
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 10 daktyli
  • 1 łyżka wody
  • Masa “serowa”:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstrakty z wanilii
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego Primavika Crunchy
  • ½ szklanki syropu klonowego/ syropu z agawy
  • Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 8 łyżek mleka roślinnego
  • garść prażonego popcornu
  • Karmel:
  • 8 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego Primavika Crunchy
  • ½ szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotować spód jagielnika: daktyle zmiksować na gładką masę wraz z wodą. Dodać mąkę orzechową, olej kokosowy oraz kakao i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy do pieczenia i wstawić do lodówki.

Przygotować masę “serową”:

Kaszę jaglaną ugotować na mleku kokosowym (1 puszka) wymieszanym z 1 szklanką wody. Kaszę gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Następnie pozostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie kaszę ostudzić i odcedzić z nadmiaru płynu. Kaszę wraz z pozostałymi składnikami na masę dokładnie zmiksować – masa ma być gładka i jednolita.

Tak przygotowaną masę przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki.

Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i połączyć ją z mlekiem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować karmel: daktyle zmiksować wraz z gorącą wodą. Następnie dodać masło orzechowe oraz sól i ponownie zmiksować.

Ciasto polać przygotowaną polewą czekoladową. Następnie posypać popcornem. Popcorn polać przygotowanym karmelem (wg uznania – jeżeli karmel pozostanie, można przechowywać go w lodówce nawet do tygodnia). Smacznego!

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE mix orzechów crunchy

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Przygotować spód jagielnika: daktyle zmiksować na gładką masę wraz z wodą. Dodać mąkę orzechową, olej kokosowy oraz kakao i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy do pieczenia i wstawić do lodówki.

Przygotować masę “serową”:

Kaszę jaglaną ugotować na mleku kokosowym (1 puszka) wymieszanym z 1 szklanką wody. Kaszę gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Następnie pozostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie kaszę ostudzić i odcedzić z nadmiaru płynu. Kaszę wraz z pozostałymi składnikami na masę dokładnie zmiksować – masa ma być gładka i jednolita.

Tak przygotowaną masę przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki.

Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i połączyć ją z mlekiem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować karmel: daktyle zmiksować wraz z gorącą wodą. Następnie dodać masło orzechowe oraz sól i ponownie zmiksować.

Ciasto polać przygotowaną polewą czekoladową. Następnie posypać popcornem. Popcorn polać przygotowanym karmelem (wg uznania – jeżeli karmel pozostanie, można przechowywać go w lodówce nawet do tygodnia). Smacznego!

Inne przepisy od 2VegeLovers