Menu

Gofry jaglane z masłem z nerkowców z truskawkowym kokorożkiem

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • 1 banan
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłyśmy sojowego bez cukru)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki masła z nerkowców Primavika
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (GF)
  • Truskawkowy kokorożek:
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego plus ewentualnie dodatkowo 1-2 łyżki
  • płynnego mleka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 8-10 truskawek
  • 1-2 łyżki syropu z agawy

Jak przygotować

Krok po kroku

Banana rozgnieść widelcem i zmiksować z syropem klonowym, masłem z nerkowców i ekstraktem z wanilii. Dodać mleko i ponownie zmiksować. Dodać suche składniki: mąkę jaglaną, kokosową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Gofrownicę posmarować delikatnie olejem i rozgrzać. Nałożyć porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piec ok. 2-3 minut, aż się zarumienią. Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się.

Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać mleko kokosowe, mąkę kokosową, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.

Gofry podawać z przygotowanym kokorożkiem.
Uwaga! Pamiętaj, że kokorożek na gorących gofrach przyjmie formę bardziej płynną zatem najlepiej podawać go na ciepłe ale nie gorące gofry!

Wykorzystano

Masło z nerkowców prażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Banana rozgnieść widelcem i zmiksować z syropem klonowym, masłem z nerkowców i ekstraktem z wanilii. Dodać mleko i ponownie zmiksować. Dodać suche składniki: mąkę jaglaną, kokosową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Gofrownicę posmarować delikatnie olejem i rozgrzać. Nałożyć porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piec ok. 2-3 minut, aż się zarumienią. Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się.

Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać mleko kokosowe, mąkę kokosową, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.

Gofry podawać z przygotowanym kokorożkiem.
Uwaga! Pamiętaj, że kokorożek na gorących gofrach przyjmie formę bardziej płynną zatem najlepiej podawać go na ciepłe ale nie gorące gofry!

Inne przepisy od 2VegeLovers