Menu

Lody z orzechów laskowych

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 słoiczek masła z prażonych orzechów laskowych Primavika
  • 180 g serka waniliowego (bez skrobi w składzie)
  • 1 łyżka syropu karmelowego
  • 1 łyżka syropu o smaku czekoladowym
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak przygotować

Krok po kroku

Śmietanę ubij mikserem, do momentu kiedy trzepaczka będzie pozostawiała ślad. Nie można ubić śmietany na sztywno, bo wtedy lody nie będą o pożądanej konsystencji. Dodaj cukier puder.
W misie blendera umieść serek i masło, zmiksuj na gładką masę.
Do naczynia przelej masę z miksera i dodaj ubitą śmietanę, połącz masy delikatnie.
Dodaj sosy i delikatnie wmieszaj, tak aby powstały piękne kolorowe smugi.
Lody mrozimy 4 godziny, po tym czasie są gotowe do zjedzenia.
Jeśli nie zjecie ich w domu na raz w całości, lody po dłuższym mrożeniu stwardnieją. Wtedy wyciągnij je 15 minut przed planowym spożyciem, aby znów miały kremową konsystencję.

Wykorzystano

Masło z laskowych prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Śmietanę ubij mikserem, do momentu kiedy trzepaczka będzie pozostawiała ślad. Nie można ubić śmietany na sztywno, bo wtedy lody nie będą o pożądanej konsystencji. Dodaj cukier puder.
W misie blendera umieść serek i masło, zmiksuj na gładką masę.
Do naczynia przelej masę z miksera i dodaj ubitą śmietanę, połącz masy delikatnie.
Dodaj sosy i delikatnie wmieszaj, tak aby powstały piękne kolorowe smugi.
Lody mrozimy 4 godziny, po tym czasie są gotowe do zjedzenia.
Jeśli nie zjecie ich w domu na raz w całości, lody po dłuższym mrożeniu stwardnieją. Wtedy wyciągnij je 15 minut przed planowym spożyciem, aby znów miały kremową konsystencję.