Menu

Curry warzywne z cieciorką

Przepis z bloga: piotrkucharski.com
  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kminu
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
  • 1 zielone chilli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 koper włoski
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 słoik cieciorki w sosie pomidorowym Primavika

Jak przygotować

Krok po kroku

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pokrojone na duże kawałki warzywa. Przesmażyć całość aż warzywa zaczną robić się miękkie. Dolać mleko kokosowe, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie (około 20 min). Dodać cieciorkę. Dusić kolejne 10 minut. Podawać z ryżem.

Wykorzystano

Cieciorka w sosie pomidorowym Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pokrojone na duże kawałki warzywa. Przesmażyć całość aż warzywa zaczną robić się miękkie. Dolać mleko kokosowe, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie (około 20 min). Dodać cieciorkę. Dusić kolejne 10 minut. Podawać z ryżem.

Inne przepisy od Piotr Kucharski