Menu

Gęsta zupa dyniowa ze szczypiorkiem

Przepis z bloga: pysznewege.com
  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 800 g dyni (waga po obraniu)
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • pęczek szczypiorku
  • 1 średnia marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki BIO Tahini naturalnego 100% sezamu Primavika
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • szczypta mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki kminku
  • 1/2 łyżki soku z limonki

Jak przygotować

Krok po kroku

Wywar zagotować. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i dynię. Gotować 10 minut, dodać obrane i pokrojone jabłko, pęczek szczypiorku. Gotować jeszcze 5-7 minut. Zestawić z ognia. Lekko ostudzić. Dodać tahini naturalne Primavika, pieprz, chilli, sól, czosnek i sok z limonki. Całość zblendować na krem.

Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę, słodką paprykę, curry i kminek. Mieszać na gładką masę.

Garnek z zupą wstawić na ogień. Zagotować, po czym ciągłym strumieniem wlewać powoli ciasto. Mieszać zupę i gotować około 4-6 minut.

Wykorzystano

BIO Tahini naturalne 100% sezamu

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Wywar zagotować. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i dynię. Gotować 10 minut, dodać obrane i pokrojone jabłko, pęczek szczypiorku. Gotować jeszcze 5-7 minut. Zestawić z ognia. Lekko ostudzić. Dodać tahini naturalne Primavika, pieprz, chilli, sól, czosnek i sok z limonki. Całość zblendować na krem.

Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę, słodką paprykę, curry i kminek. Mieszać na gładką masę.

Garnek z zupą wstawić na ogień. Zagotować, po czym ciągłym strumieniem wlewać powoli ciasto. Mieszać zupę i gotować około 4-6 minut.

Inne przepisy od PyszneWege