Menu

Omlet cieciorkowy z ziołami

Przepis z bloga: pysznewege.com
  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 110 g mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • mały pęczek świeżych ziół (majeranek, lubczyk, bazylia)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 słoik Strogonowa wegetariańskiego Primavika

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę, wodę, oliwę z oliwek, przyprawy i posiekane zioła mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawiamy na około godzinę, żeby ciasto zgęstniało. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem kokosowym. Mieszamy ciasto łyżką i wylewamy na dobrze nagrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu około 7-10 minut. Gdy ciasto będzie już tylko lekko wilgotne od góry, wykładamy na jedną połowę kawałki strogonowa (bez nadmiaru sosu). Za pomocą łopatki składamy placek na pół i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.

Usmażony placek przekładamy na talerz. Możemy podać z kwaśną śmietaną (opcjonalnie).

Dobra rada: ciasto na omlet możemy przygotować wieczorem – miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Wykorzystano

Strogonow wegetariański Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę, wodę, oliwę z oliwek, przyprawy i posiekane zioła mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawiamy na około godzinę, żeby ciasto zgęstniało. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem kokosowym. Mieszamy ciasto łyżką i wylewamy na dobrze nagrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu około 7-10 minut. Gdy ciasto będzie już tylko lekko wilgotne od góry, wykładamy na jedną połowę kawałki strogonowa (bez nadmiaru sosu). Za pomocą łopatki składamy placek na pół i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.

Usmażony placek przekładamy na talerz. Możemy podać z kwaśną śmietaną (opcjonalnie).

Dobra rada: ciasto na omlet możemy przygotować wieczorem – miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Inne przepisy od PyszneWege