Menu

Wegański tort snickers

Przepis z bloga: cotakpachnie.com.pl
  • Czas: 90
  • Osób: 2
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Wegański biszkopt: 1 szkl. mąki ryżowej, 1 szkl. mąki gryczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego), pół szkl. ksylitolu (lub innego cukru), pół szkl. oleju kokosowego 1 szklanka mleka roślinnego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki soku z cytryny, ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie), szczypta soli
  • Masa „karmelowa”: 150 g daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki mleka roślinnego
  • Krem czekoladowy: pół puszki mleka kokosowego (pełnotłustego, puszka 400 ml), 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 80%), 2 łyżki ksylitolu
  • Ponadto: masło orzechowe z kawałkami orzechów, coś na wierzch do dekoracji (orzeszki ziemne, domowy snickers itd.)

Jak przygotować

Krok po kroku

WEGAŃSKI BISZKOPT:
Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Mąki z sodą przesiać do miski, wymieszać z ksylitolem, dodać płynny olej kokosowy. Do mleka roślinnego dodać sodę i sok z cytryny, wymieszać. Wlać do miski z mąką i cukrem, wymieszać wszystko razem mikserem (krótko, tylko do połączenia składników).
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną tortownicę, piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić.

MASA KARMELOWA:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać masło orzechowe i mleko, zblenderować wszystko na gładką masę.

KREM CZEKOLADOWY:
Mleko kokosowe, ksylitol i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do lodówki na całą dobę. Po tym czasie masę wyjąć i ubić jak bitą śmietanę. Jeśli boicie się, że masa jest za rzadka, dodajcie do łyżkę zmiksowanych w młynku do kawy nasionek chia i wstawcie na godzinę do lodówki.

SKŁADANIE TORTU:
Gotowy biszkopt przekroić na 3 części, dolny blat posmarować masą karmelową, na którą położyć blat posmarowany masłem orzechowym (masłem do masy karmelowej), czynność powtórzyć, przykryć 3 blatem. Ma to wyglądać tak: biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt. Z wierzchu i po bokach tort pokryć kremem czekoladowym.

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE bez dodatku soli i cukru

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

WEGAŃSKI BISZKOPT:
Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Mąki z sodą przesiać do miski, wymieszać z ksylitolem, dodać płynny olej kokosowy. Do mleka roślinnego dodać sodę i sok z cytryny, wymieszać. Wlać do miski z mąką i cukrem, wymieszać wszystko razem mikserem (krótko, tylko do połączenia składników).
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną tortownicę, piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić.

MASA KARMELOWA:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać masło orzechowe i mleko, zblenderować wszystko na gładką masę.

KREM CZEKOLADOWY:
Mleko kokosowe, ksylitol i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do lodówki na całą dobę. Po tym czasie masę wyjąć i ubić jak bitą śmietanę. Jeśli boicie się, że masa jest za rzadka, dodajcie do łyżkę zmiksowanych w młynku do kawy nasionek chia i wstawcie na godzinę do lodówki.

SKŁADANIE TORTU:
Gotowy biszkopt przekroić na 3 części, dolny blat posmarować masą karmelową, na którą położyć blat posmarowany masłem orzechowym (masłem do masy karmelowej), czynność powtórzyć, przykryć 3 blatem. Ma to wyglądać tak: biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt. Z wierzchu i po bokach tort pokryć kremem czekoladowym.

Inne przepisy od Co Tak Pachnie?