WEGAŃSKI BISZKOPT:
Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Mąki z sodą przesiać do miski, wymieszać z ksylitolem, dodać płynny olej kokosowy. Do mleka roślinnego dodać sodę i sok z cytryny, wymieszać. Wlać do miski z mąką i cukrem, wymieszać wszystko razem mikserem (krótko, tylko do połączenia składników).
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną tortownicę, piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić.
MASA KARMELOWA:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać masło orzechowe i mleko, zblenderować wszystko na gładką masę.
KREM CZEKOLADOWY:
Mleko kokosowe, ksylitol i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do lodówki na całą dobę. Po tym czasie masę wyjąć i ubić jak bitą śmietanę. Jeśli boicie się, że masa jest za rzadka, dodajcie do łyżkę zmiksowanych w młynku do kawy nasionek chia i wstawcie na godzinę do lodówki.
SKŁADANIE TORTU:
Gotowy biszkopt przekroić na 3 części, dolny blat posmarować masą karmelową, na którą położyć blat posmarowany masłem orzechowym (masłem do masy karmelowej), czynność powtórzyć, przykryć 3 blatem. Ma to wyglądać tak: biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt. Z wierzchu i po bokach tort pokryć kremem czekoladowym.
WEGAŃSKI BISZKOPT:
Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Mąki z sodą przesiać do miski, wymieszać z ksylitolem, dodać płynny olej kokosowy. Do mleka roślinnego dodać sodę i sok z cytryny, wymieszać. Wlać do miski z mąką i cukrem, wymieszać wszystko razem mikserem (krótko, tylko do połączenia składników).
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną tortownicę, piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić.
MASA KARMELOWA:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać masło orzechowe i mleko, zblenderować wszystko na gładką masę.
KREM CZEKOLADOWY:
Mleko kokosowe, ksylitol i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do lodówki na całą dobę. Po tym czasie masę wyjąć i ubić jak bitą śmietanę. Jeśli boicie się, że masa jest za rzadka, dodajcie do łyżkę zmiksowanych w młynku do kawy nasionek chia i wstawcie na godzinę do lodówki.
SKŁADANIE TORTU:
Gotowy biszkopt przekroić na 3 części, dolny blat posmarować masą karmelową, na którą położyć blat posmarowany masłem orzechowym (masłem do masy karmelowej), czynność powtórzyć, przykryć 3 blatem. Ma to wyglądać tak: biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt – masa karmelowa – masło orzechowe – biszkopt. Z wierzchu i po bokach tort pokryć kremem czekoladowym.