Menu

Zawijane drożdżówki z masłem migdałowym i migdałami

  • Czas: 180
  • Osób: 6
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 4 i 1/2 szkl. maki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 słoiczek masła migdałowego Primavika
  • 1/2 szkl. migdałów, podprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Przygotowujemy zaczyn: w misce mieszamy drożdże z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, zalewamy 1/2 szkl. letniego mleka i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
2. Do drugiej miski przesiewamy 4 szkl. mąki, dodajemy cukier i sól. Dodajemy resztę mleka, lekko roztopione (ciepłe, ale nie gorące) masło i jajka, mieszamy. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką przez kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3. Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na blat posypany resztą mąki. Szybko zagniatamy, po czym rozwałkowujemy na duży prostokąt, który hojnie smarujemy masłem migdałowym, posypujemy siekanymi migdałami i gdzieniegdzie polewamy miodem. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, ostrym nożem przecinamy na pół, a każdą połówkę na ok. 10 kawałków. Ślimaczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
4. Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 st. C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu polewamy lukrem.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Przygotowujemy zaczyn: w misce mieszamy drożdże z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, zalewamy 1/2 szkl. letniego mleka i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
2. Do drugiej miski przesiewamy 4 szkl. mąki, dodajemy cukier i sól. Dodajemy resztę mleka, lekko roztopione (ciepłe, ale nie gorące) masło i jajka, mieszamy. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką przez kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3. Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na blat posypany resztą mąki. Szybko zagniatamy, po czym rozwałkowujemy na duży prostokąt, który hojnie smarujemy masłem migdałowym, posypujemy siekanymi migdałami i gdzieniegdzie polewamy miodem. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, ostrym nożem przecinamy na pół, a każdą połówkę na ok. 10 kawałków. Ślimaczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
4. Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 st. C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu polewamy lukrem.

Inne przepisy tego autora